Хроніка війни
22 березня 2022 (27 день)

Триває 27-ма доба героїчного протистояння українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворог продовжує повномасштабну збройну агресію проти нашої держави. Завдання, визначені його злочинним військово-політичним керівництвом угрупованню окупаційних військ ЗС РФ, залишаються не виконані.

Через відсутність успіхів у наземній фазі операції росіяни й надалі активно завдають ракетно-бомбових ударів по важливих об’єктах військової та цивільної інфраструктури з використанням оперативно-тактичної авіації, високоточної ракетної зброї, боєприпасів невибіркової дії.

Противник намагається формувати резерви й переміщувати їх до кордонів України. За наявною інформацією, в пункті постійної дислокації 200-ї окремої мотострілецької бригади Північного флоту (м. Печенга) формується зведений підрозділ із військовослужбовців кількох військових частин.

У зв’язку з незадовільним рівнем комплектування особовим складом бойовиків 1-го армійського корпусу на тимчасово окупованій території Донецької області представники РФ продовжують активні заходи із примусової мобілізації місцевого населення в м. Горлівка, Єнакієве та прилеглих населених пунктах. Окупанти планують посилити цим особовим складом після проходження швидкого курсу підготовки підрозділи, що зазнали великих утрат поблизу м. Авдіївка та Ізюм.

На поліському напрямі активних наступальних дій противника не зафіксовано. Здійснюються перегрупування, закріплення на захоплених рубежах та логістичне забезпечення військ.

На сіверському напрямі окремі підрозділи Центрального військового округу продовжують перегрупування й зосередження сил та засобів для відновлення наступальних дій.

У районі м. Чернігів ворог активних наступальних дій не веде, продовжує артилерійські обстріли позицій Збройних сил України та міста. Змін у складі сил та характері дій угруповання окупаційних військ не відзначено.

У районі м. Бровари противник продовжує перегрупування з метою відновлення наступу. Тривають логістичне забезпечення підрозділів та інженерне обладнання зайнятих позицій.

На слобожанському напрямі підрозділи Західного військового округу активні наступальні дії не проводили. У районі м. Харків та Ізюм ворог намагається відновити підрозділи, що втратили боєздатність, за рахунок окремих підрозділів Балтійського та Північного флотів. Тривають масовані артилерійські обстріли м. Харків.

На донецькому напрямі противник основні зусилля зосередив на захопленні м. Рубіжне, Сєверодонецьк, Попасна, Вугледар та Маріуполь.

У районі м. Кремінна ворог активних дій не проводив. Силами підрозділів 2-го АК й надалі закріплюється біля с. Пшеничне.

Неподалік смт Ямпіль окремим підрозділом зі складу 150-ї мотострілецької дивізії противник обстрілював наші війська, щоб просунутися ближче до с. Торське. Успіху не мав.

На напрямі Донецьк – Мар’їнка росіяни спробували наступати. Успіху не мали й, зазнавши помітних утрат, відступили.

Російські окупанти намагаються вести артилерійські обстріли та штурмові дії проти м. Маріуполь.

На таврійському напрямі змін у складі й положенні противника не фіксується. У Херсонській області, в районах населених пунктів Каланчак, Раденськ, Брилівка й Тарасівка, підрозділи «росгвардії» проводили фільтраційні заходи – шукали місця зберігання стрілецької зброї.

На південнобузькому напрямі противник визначеним угрупованням намагався виконати штурмові дії в районі смт Олександрівка, успіху не мав. У районі смт Березнегувате провів розвідку боєм, зазнав утрат і відійшов.