Хроніка війни
4 квітня 2022 (40 день)

Ворог продовжує повномасштабну збройну агресію проти нашої держави. Його командування, готуючи наступ на сході України, розгортає елементи оперативної побудови угруповання й нарощує систему управління. Окупаційні війська перегруповуються й намагаються покращити тактичне становище на окремих напрямах на півдні України. Тривають формування й переміщення додаткових підрозділів РФ для участі в бойових діях.

На волинському напрямі обстановка змін не зазнала, підрозділи ЗС Республіки Білорусь, силами до чотирьох батальйонних тактичних груп, і надалі прикривають кордон.

На поліському напрямі залишається висока ймовірність ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури з ворожих літаків, що базуються на білоруських аеродромах.

Спостерігається переміщення підрозділів Східного військового округу та повітряно-десантних військ із Білорусі до РФ. Озброєння, військову техніку та особовий склад перекидають залізничним транспортом і повітрям.

За наявною інформацією, окремі підрозділи 35-ї (м. Бєлогорськ) та 36-ї (м. Улан-Уде) загальновійськових армій Східного військового округу розміщено в районах населених пунктів Речиця та Ямполь (Гомельська область, РБ).

На сіверському напрямі противник завершив відведення підрозділів зі складу Центрального військового округу на територію Курської області й розпочав їх дальше переміщення.

На слобожанському напрямі ворог і надалі блокує м. Харків, обстрілює його артилерією, перегруповує війська. Посилює протиповітряне прикриття важливих об’єктів біля м. Бєлгород та в районах зосередження військ на харківському напрямі.

Для уточнення позицій підрозділів Збройних сил України ворог проводить розвідку в районі м. Барвінкове із застосуванням БПЛА, а також намагається відновити міст через р. Сіверський Донець у районі м. Ізюм. Поблизу с. Бражківка силами до танкової ротної тактичної групи він провів розвідку боєм, успіху не мав, відійшов на раніше займані рубежі.

Зберігається значна ймовірність авіаційних та ракетних ударів по цивільних об’єктах м. Харків, триває підготовка до наступу на м. Слов’янськ.

На донецькому й таврійському напрямах основні зусилля росіян зосереджено на спробі захоплення м. Рубіжне та Попасна, підготовці до наступу на м. Сєверодонецьк, а також отриманні цілковитого контролю над м. Маріуполь. По ньому ворог сьогодні завдав восьми авіаційних ударів, точаться вуличні бої. Українські захисники й захисниці тримають оборону міста.

Одночасно противник завершує перегрупування й заміну підрозділів, що втратили наступальні спроможності, для відновлення активного наступу.

На південнобузькому напрямі наші війська відтісняють окупантів на Херсонщині. Противник провів повітряну розвідку в районі м. Миколаїв із застосуванням БПЛА.

У Чорноморській та Азовській операційних зонах діяльність корабельного угруповання противника в акваторії Чорного моря ускладнена погодними умовами (шторм до 4 балів). Решта ворожих плавзасобів виконує завдання у визначених районах.