Хроніка війни
6 квітня 2022 (42 день)

Зберігається загроза застосування противником ракетного озброєння морського, повітряного та наземного базування. Окупанти ведуть вогонь по об’єктах оборонного комплексу, логістичної інфраструктури та житлових кварталах міст.

Ворог намагається покращити своє тактичне положення на південнобузькому напрямі. Не виключене використання території самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки для підтримки наступальної операції. На аеродромі м. Тирасполь готуються для прийому літаків.

Ворог не полишає спроб залучити до бойових дій проти України найманців з інших країн, щоб поповнити свої втрати в живій силі. Утім, використання цих чужинців істотного впливу на хід бойових дій не справить: їх замало.

Командування 200-ї окремої мотострілецької бригади (смт Печенга Мурманської області, РФ) 14-го армійського корпусу, зі складу якої до війни з Україною залучено дві батальйонні тактичні групи, здійснює підготовку військовослужбовців для поповнення втрат. За наявною інформацією, загальні втрати бригади в живій силі становлять близько 30 %. Одну батальйонну тактичну групу знищено, іншу – виведено в район відновлення боєздатності до Бєлгородської області.

На волинському напрямі ознак формування противником наступальних угруповань немає. Визначені підрозділи ЗС Республіки Білорусь і надалі прикривають ділянки кордону з Україною.

На поліському напрямі окупанти активні дії не вели. Частина підрозділів ворога, забраних звідти, перебуває в Білорусі. Росіяни продовжують заходи відновлення, ймовірно, з метою їх перегрупування та посилення інших угруповань. Не виключено залишення на білоруській території підрозділів російських військ з метою сковування дій Сил оборони України та недопущення їх перекидання на інші напрямки. Інша мета – допомогти РБ у прикритті частини білорусько-українського кордону.

На сіверському напрямі триває відновлення окупаційних підрозділів ворога, виведених до Брянської та Курської областей РФ.

На слобожанському напрямі росіяни й надалі блокують м. Харків, обстрілюючи артилерією окремі його райони.

За наявною інформацією, втрати 236-ї артилерійської бригади 20-ї загальновійськової армії становлять близько 20 % особового складу та озброєння. Це помітно знизило інтенсивність дій бригади.

На ізюмському напрямі окупанти не полишають намірів створити ударне угруповання й продовжити наступ на м. Слов’янськ та Барвінкове.

На донецькому напрямі ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Продовжує штурмові дії в районах населених пунктів Попасна, Степне, Новотошківське, Рубіжне, Сєверодонецьк та Солодке. Успіху не має.

Російські окупанти й надалі активно застосовують заборонені міжнародним гуманітарним правом боєприпаси. Не полишають спроб штурму м. Маріуполь. Захисники міста понад 40 діб тримають героїчну оборону, зупиняючи чисельно більші сили російських загарбників.

На таврійському напрямі біля с. Басань зафіксовано переміщення окремих підрозділів зі складу 58-ї загальновійськової армії РФ, імовірно, з метою перегрупування.

На південнобузькому напрямі ворог вживає заходів із відновлення боєздатності, обладнуючи позиції. Продовжує терор проти цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області.

У результаті наступальних дій Збройних сил України росіяни втратили контроль над с. Добрянка, Нововознесенське і Трудолюбівка. Точаться бої біля с. Олександрівка.

Угруповання Повітряних сил ЗСУ попередньої доби знищило вісім крилатих ракет. Авіація ПС продовжувала підтримання дій наземних військ Сил оборони, завдаючи ударів по окупантах.