Хроніка війни
8 квітня 2022 (44 день)

Збройні сили Російської Федерації продовжують збройну агресію проти України. Триває підготовка ворога до наступу на сході.

Основні зусилля загарбники й надалі зосереджують на захопленні м. Маріуполь, наступі в районі м. Ізюм, прориві оборони угруповання Об’єднаних сил на донецькому напрямі. На південнобузькому – ворог намагається не допустити просування наших військ.

Збройні сили Республіки Білорусь проводять заходи оперативної та бойової підготовки на полігонах по всій території країни. До чотирьох батальйонних тактичних груп кинуто на посилення контролю над українсько-білоруським кордоном.

Залишається ймовірність завдання ракетних і авіаційних ударів із Білорусі по об’єктах військової та цивільної інфраструктури України.

За наявною інформацією, на території РБ набирають так званих добровольців із білорусів для комплектування нових підрозділів приватної військової компанії. Інформація уточнюється.

Ворог завершує відновлення боєздатності підрозділів Центрального військового округу в районах Брянської та Курської областей.

Окремі підрозділи зі складу 6-ї, 20-ї загальновійськових армій, 1-ї танкової армії, берегових військ Балтійського та Північного флотів здійснюють заходи оперативного обладнання території. Основна увага приділяється відновленню ділянок залізниці з м. Куп’янськ до м. Харків, Ізюм та Сватове. Для цього використовують підрозділи залізничних військ 38-ї окремої залізничної бригади Західного військового округу з м. Ярославль.

Ворог і надалі блокує м. Харків. Щоб зашкодити просуванню наших військ, загарбники ставлять мінно-вибухові загородження.

У тимчасово захопленому м. Ізюм представники терористичного угруповання «ДНР» виконують функції місцевої «поліції», здійснюють незаконну перевірку документів, обшуки осіб та помешкань місцевого населення.

Підрозділи окупаційних військ зосереджують зусилля на захопленні м. Попасна, Рубіжне та встановленні контролю над м. Маріуполь. Продовжують штурмові дії на більшості напрямів.

Ворог не перестає завдавати авіаційних ударів та вести обстріли цивільної інфраструктури, зокрема й із застосуванням реактивних систем залпового вогню. Такі дії зафіксовано в районах населених пунктів Кремінна, Сєверодонецьк, Новотошківське, Попасна, Новозванівка, Суха Балка, Новоселівка-Друга, Степне, Троїцьке, Новобахмутівка, Мар’їнка та Солодке.

У районах населених пунктів Рубіжне, Попасна, Нижнє, Новотошківське, Золоте й Борівське окупанти намагалися піти на штурм, успіху не мали.

У Донецькій та Луганській областях минулої доби відбито сім атак ворога, знищено чотири танки, дві артилерійські системи, десять одиниць броньованої та одинадцять – автомобільної техніки противника.