Хроніка війни
11 квітня 2022 (47 день)

Приблизно половина території України потребує розмінування, вважають у державній службі з надзвичайних ситуацій.

Основні зусилля піротехніків нині зосереджені на ірпінсько-бучанському, чернігівсько-броварському, ніжинському й тростянецькому напрямках. Попри обстріли, вони працюють і в Харківській та Миколаївській областях. На визволених територіях зосталося чимало боєприпасів, кажуть у ДСНС. У м. Ірпінь (Київська область), звідки вигнано російські війська, роботи з розмінування закінчились. Але залишаються приватні будинки, із власниками яких немає зв’язку.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний зробив заяву щодо оборони м. Маріуполь. «Триває оборона Маріуполя. Зв’язок із підрозділами Сил оборони, які героїчно утримують місто, стійкий та підтримується. Наголошую, що проведення оборонних операцій не є темою для публічних обговорень. Ми робимо можливе й неможливе для Перемоги і збереження життя особового складу та мирних мешканців на всіх напрямках», – сказано в заяві.

Поліція та Генпрокуратура підтверджують численні випадки розстрілів і катувань, що їх розслідують як військові злочини й злочини проти людяності. Загалом по країні таких кримінальних справ уже 5600. Станом на 10 квітня на київських теренах виявили 1222 загиблих цивільних. Ці дані наводить генпрокурор Ірина Венедіктова. Із них понад 130 людей – на території Макарівської територіальної громади Бучанського району.

Знаходять тіла на вулицях, у зруйнованих оселях, розкривають поховання у дворах і на городах. Спеціальна команда поліцейських та військових їздить селами, збирає невпізнані останки цивільних.

Полк «Азов», який тримає оборону в оточеному м. Маріуполь, показав відео боїв та знищення техніки. «Їх удесятеро більше, у них літаки й кораблі, у них багато техніки... Та полк "Азов" продовжує нищити окупанта на вулицях українського Маріуполя!» – сказано в коментарі до відео.

11 квітня на Facebook-сторінці 36-ї бригади морської піхоти, яка також обороняє м. Маріуполь, з’явився допис про критичну ситуацію.

У захопленому російськими військами м. Херсон знищили меморіал «Слава Україні».

Журналісти повідомляють, що невідомі зірвали прапор Європейського Союзу, потрощили панелі з фотографіями Небесної сотні та загиблих у російсько-українській війні.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій пише про ситуацію в Луганській області. Стверджує, що за останню добу в м. Кремінна через обстріл поранені троє людей, вони в лікарні.

У м. Сєверодонецьк пошкоджено багатоквартирний будинок. Також через обстріл зайнялися приватний медичний центр, кілька багатоповерхівок, приватні житлові будинки та школа. У м. Золоте від обстрілу спалахнули дахи спортивного об’єкта, а в м. Лисичанськ – покрівлі приватних будинків.