Хроніка війни
12 квітня 2022 (48 день)

Постраждалі від отруйної речовини невідомого походження в Маріуполі перебувають у «відносно задовільному стані», їм надали медичну допомогу, йдеться у повідомленні Маріупольської міськради.

Там пояснили, що «контакт цивільних осіб з речовиною був мінімальним, адже епіцентр ураження був на певній відстані від місця перебування людей».

«Дещо ближче перебували військовослужбовці», а тому їхній стан є важчим.

Біля Макарова на Київщині зафіксували черговий воєнний злочин росіян, повідомив керівник поліції області Андрій Нєбитов.

За його словами, в середині березня «родина намагалась евакуюватись з окупованого села, коли агресор відкрив вогонь по цивільній автівці з білими прапорами і написом «діти».

Автівку розстріляли із БМП.

Трагедія трапилась ще в середині березня, але розстріляне авто та тіла загиблих виявили лише зараз.

«Серед вбитих – 2-річний хлопчик, двоє жінок, бабуся та 14-річний підліток. Водій з тяжкими пораненнями був доставлений до лікарні. Ось така вона – «спецоперація», - повідомив представник поліції.

Кінець травня – це більш-менш реальна дата, коли люди зможуть повертатися у звільнені райони Київщини. Про це заявив під час телеефіру голова Київської ОВА Олександр Павлюк.

За його словами, точніші дати можливого повернення можна буде назвати наприкінці квітня, коли стане зрозумілішою ситуація із відновленням житла та розмінуванням території.

За повідомленням української влади, цієї ночі ракетного удару зазнала Хмельниччина.

«В результаті сталася пожежа, яку вже ліквідовано. Жертв немає», - йдеться у повідомленні ОП.

Тривають обстріли Харкова і області. «Росіяни із реактивних систем залпового вогню почали розкидати по місту міни уповільненої дії. Увечері обстріляли 16-поверхівку. За ніч і день обстрілів в області більше 30 постраждалих серед цивільного на населення, 8 загинули. Кількість ще встановлюється». По області тривають бої в Ізюмському напрямку.

Луганщина і Донеччина: постійні артобстріли усієї території. «Найбільше постраждали житлові масиви Рубіжного, Лисичанська, Сєвєродонецька та Новодружеська. У Лисичанську – один загиблий чоловік, ще три особи поранені, двох вчасно евакуювали з-під обстрілів».

Херсонська область «перебуває на межі гуманітарної катастрофи». Без електрики 106 населених пунктів. Там тривають бойові дії на межі із Миколаївською та Дніпропетровською областями. Інформація щодо постраждалих уточнюється.За даними британської розвідки, посилення бойових дій на сході України варто очікувати у наступні два-три тижні, нині російське військо завершує перегрупування.

Тиск російських сил – переважно на Донбасі, тривають бої поблизу Херсона та Миколаєва, поновилися спроби просування до Краматорська.

Водночас росіяни продовжують виводити свої війська з Білорусі, аби перекинути їх ближче до сходу та півдня України.