Хроніка війни
14 квітня 2022 (50 день)

Увечері 13 квітня стало відомо про надзвичайну ситуацію на борту ракетного крейсера РФ «Москва» у Чорному морі. Україна заявила, що обстріляла флагманський корабель росіян ракетами. «Москва» – гвардійський ракетний крейсер, головний у проєкті 1164 «Атлант». Входить до складу 30-ї дивізії надводних кораблів Чорноморського флоту Росії.

Розвідка Великої Британії вважає, що міста Донецької області Краматорськ та Костянтинівка стануть новими мішенями для атак окупантів. Про це йдеться в щоденному звіті розвідки про війну в Україні. За її даними, російські війська зосереджені на Донбасі й готуються до нового наступу.

14 квітня погодили роботу дев’ять гуманітарних коридорів. На власному транспорті можна буде виїхати з м. Маріуполь, Бердянськ, Токмак та Енергодар до м. Запоріжжя. На жаль, через погоду евакуаційні автобуси не можуть поки що їхати цим маршрутом: розмито дорогу на ділянці маршруту між м. Запоріжжям та Василівка.

Українські військові підірвали міст із російською технікою, яка йшла в м. Ізюм, про це повідомляє Генштаб. Кілька днів тому вони виявили техніку РФ на Харківщині. Це були бронеавтомобіль «Тигр», КамАЗ і три «Урали», що рухалися на підсилення свого угруповання в області. «Установивши маршрут руху ворожої колони, оператори ССО України здійснили дорозвідку об’єкта, що найбільше підходив для проведення інженерної засідки. Це був міст на шляху ворожої техніки. Далі – кропітка фахова робота: визначення місця встановлення зарядів, розрахунок необхідної кількості тротилового еквівалента», – розповіли в Генштабі. Заклавши вибухівку у визначене місце, оператори Сил спецоперацій чекали на рух росіян.

Офіс генерального прокурора заявляє, що від початку російського вторгнення загинуло 197 дітей. Про це йдеться в повідомленні пресслужби відомства: «Більше 548 дітей постраждали в Україні з 24 лютого 2022 року внаслідок збройної агресії Російської Федерації. При цьому 197 дітей загинуло та більше 351 отримали поранення різного ступеня тяжкості».

Згідно з даними ювенальних прокурорів, найбільше постраждало дітей у таких областях:

  • Донецька – 115
  • Київська – 105
  • Харківська – 81
  • Чернігівська – 54
  • Миколаївська – 40
  • Херсонська – 38
  • Луганська – 36
  • Запорізька – 23
  • Київ – 16
  • Сумська – 16
  • Житомирська – 15

Кількість дітей, загиблих унаслідок обстрілу залізничного вокзалу м. Краматорськ, збільшилася до семи. Ще дві дитини померли в лікарні.

Українські правоохоронці виявили в м. Буча і смт Гостомель тіла дітей 4 та 10 років із тілесними ушкодженнями, а також обгоріле тіло 17-річного хлопця. Крім того, встановлено, що в лютому на контрольно-пропускному пункті «Дитятки» в Чорнобильській зоні військовослужбовці РФ розстріляли цивільний автомобіль, який зупинився на узбіччі. Загинули батько та його неповнолітній син. Через масовані бомбардування та обстріли збройними силами РФ українських міст і сіл пошкоджено 1014 закладів освіти, з них 91 зруйновано повністю.