Хроніка війни
15 квітня 2022 (51 день)

Україна заявила, що обстріляла флагманський корабель Чорноморського флоту росіян, ракетний крейсер «Москва», ракетами «Нептун».

У Міноборони Росії це заперечують. Хоча ввечері 14 квітня визнали, що корабель затонув. За версією Москви, це сталося під час його буксирування до порту призначення – «через пошкодження корпуса, отримані внаслідок пожежі від детонації боєприпасів». МО країни-агресора стверджувало також, що екіпаж крейсера було евакуйовано на судна ЧФ, які перебували поруч. Про загиблих чи поранених моряків відомство змовчало.

Маріупольці, які залишаються у своєму місті, свідчать, що російські війська почали ексгумувати тіла, поховані у дворах житлових будинків. Про це йдеться на сторінці Маріупольської міськради в Telegram. Навіщо проводять ексгумацію і куди направлять тіла, як зазначає міськрада, невідомо.

«Враховуючи, що українська розвідка зафіксувала в Маріуполі 13 мобільних крематоріїв, можливо припустити, що російські окупаційні війська намагаються всіма способами замести сліди своїх воєнних злочинів у нашому місті», – вважають там.

На Чернігівщині росіяни обстріляли з мінометів місцевість, прилеглу до державного кордону, повідомляє Держприкордонслужба.

«Сьогодні о 08:25 та о 09:00 з території РФ зафіксовано мінометний обстріл місцевості, прилеглої до державного кордону України в районі населеного пункту Сеньківка», – сказано в повідомленні. Із російської території було здійснено 13 пострілів, як зазначають у ДПСУ.

У Міноборони РФ заявили, що обстріляли ракетами «Калібр» машинобудівний завод на околиці м. Київ, у Жулянах. Уночі кияни справді чули вибухи, користувачі соцмереж пишуть, що подекуди зникла електроенергія.

Від початку війни на Харківщини загинуло 503 мирних жителів, із них 24 дитини. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Лише минулої доби росіяни завдали 34 ударів по обласному центру. Обстрілювали також смт Золочів та населені пункти поряд. За день вісім цивільних поранено, одна людина загинула.