Хроніка війни
16 квітня 2022 (52 день)

Надійшла інформація про наслідки обстрілів росіянами міст Луганської області.

Голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що в м. Лисичанськ окупанти обстріляли нафтопереробний завод.

«Ще зранку орки вгатили по нафтовому підприємству, здійнялася пожежа у 5000 кв. м, гасіння триває і зараз. Це вже не перший обстріл цього заводу. Рашисти цілять у нього систематично, аби виснажити ДСНС. Палива там немає. Горять залишки нафтошламу», – написав він у Telegram.

Росія знову обстріляла м. Харків ракетами. Загинула одна людина, поранено вісімнадцятьох. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Унаслідок ранкових обстрілів у Дарницькому районі м. Київ одна жертва, кількох осіб госпіталізовано. Про це в ефірі всеукраїнського телемарафону розповів київський міський голова Віталій Кличко, якого цитує Укрінформ.

ООН підтверджує загибель понад 1900 мирних жителів України від початку війни з Росією. Водночас Управління Верховного комісара з прав людини наголошує, що реальна кількість загиблих, за оцінками ООН, набагато вища.

Серед 1982 загиблих за період від 24 лютого до 14 квітня організація констатує загибель 162 дітей. Окрім того, 2651 цивільного поранено, серед них – 256 неповнолітніх. Причина більшості смертей та поранень – ракетні й артилерійські обстріли, констатує ООН.

У російському полоні перебуває близько 1 тис. цивільних українців, половина з яких жінки, а також 700 військових. Про це в ефірі інформаційного телемарафону заявила міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Блокада м. Маріуполь триває від 3 березня 2022 р. Росіяни оточили його, але українські військові тримають оборону частини території, зокрема морського порту й заводу «Азовсталь». У місті немає електрики, води, газу, опалення й мобільного зв’язку. Усі спроби доправити туди продукти та ліки були безуспішними, росіяни не пропускають гуманітарних конвоїв.

Так само ані разу не було проведено евакуації людей гуманітарним транспортом. Ті, хто покинув місто, робили це на власних автомобілях або пішки, з ризиком для життя. За даними місцевої влади, в м. Маріуполь залишається близько 120 тис. людей.

Припускають, що за час блокади загинуло від обстрілів і померло від холоду та голоду щонайменше 20 тис. містян. Українська влада звинувачує Росію в створенні гуманітарної кризи й геноциді.