Хроніка війни
17 квітня 2022 (53 день)

Триває переміщення російських підрозділів до України з Курської, Брянської та Воронезької областей. Частини ЗС РФ на українській території мають значні проблеми із забезпеченням. Водночас вони накопичили великий арсенал боєприпасів.

У підрозділах окупантів, що перебувають на лінії безпосереднього зіткнення, зростає невдоволення особового складу. Його морально-психологічний стан залишається на низькому рівні. Російські військовослужбовці постійно скаржаться на відсутність ротації, техніку, яка постійно виходить із ладу, якість пального, що постачається, та харчування.

На волинському й поліському напрямах противник до активних дій не вдавався. Визначені підрозділи ЗС Республіки Білорусь і надалі прикривають українсько-білоруський кордон на територіях Брестської та Гомельської областей.

На сіверському напрямі зберігається ймовірність ракетних та артилерійських ударів із території Російської Федерації по об’єктах військової та цивільної інфраструктури в Чернігівській та Сумській областях.

На слобожанському напрямі змін у складі й положенні сил противника не відзначено. Окупанти продовжують часткове блокування м. Харків та обстріли його житлових районів.

Ворог і надалі завдає авіаційних ударів по м. Маріуполь. Проводить штурмові дії в районі морського порту. Ведеться підготовка підрозділів 810-ї та 155-ї окремих бригад морської піхоти до проведення десантної морської операції. Інформація наразі уточнюється.

На південнобузькому напрямі основні зусилля ворог зосереджує на утриманні позицій. За наявною інформацією, в невизнаній Придністровській Молдавській Республіці за участю представників Федеральної служби безпеки РФ було проведено перевірку боєздатності 1-ї, 2-ї та 3-ї окремих мотострілецьких бригад місцевих збройних формувань. Підрозділи ПМР, які проходили перевірку, не готові до ведення бойових дій.

На тимчасово захоплених територіях не припиняються мародерство й насильницькі дії російських окупантів проти цивільного населення. До цього своїх підлеглих заохочує військове командування.

На території Донецької та Луганської областей минулої доби відбито 10 атак ворога, знищено 15 танків, 24 одиниці броньованої та 10 – автомобільної техніки, а також 3 артилерійські системи противника.

Угруповання ПС Збройних сил України впродовж доби уразило 13 повітряних цілей: 1 літак, 1 вертоліт, 5 БПЛА та 6 крилатих ракет.