Хроніка війни
18 квітня 2022 (54 день)

Керівник Львівської обласної адміністрації Максим Козицький розкрив деякі деталі ранкової атаки росіян на місто. Згідно з його словами, це були чотири крилаті ракети повітряного базування. За попередньою інформацією, їх випустили з Каспійського регіону.

«Три ракети вдарили по об’єкту військової інфраструктури. Одна – по шиномонтажу. Перший об’єкт – це склади, які не використовували», – заявив Козицький.

Там були пожежі, але їх повністю загасили. ДСНС розбирає завали, об’єкти зруйновано повністю.

Відомо вже про сімох загиблих. Це перші жертви атаки на м. Львів.

Також є одинадцять потерпілих. Зокрема, й одна дитина. Троє з них у важкому стані, у дитини незначні ушкодження.

Навколо місць влучання понівечено вікна в будинках та машини.

Ситуація в м. Маріуполь є дуже складною, росіяни намагаються обмежити для місцевих жителів пересування містом, а також цілком заборонити в’їзд і виїзд. Про це повідомляють місцеві чиновники.

У Харківській обласній військовій адміністрації повідомили, що 17 квітня внаслідок російських обстрілів загинуло 9 цивільних, іще 25 – поранені.

Унаслідок обстрілів житлових районів м. Харків, зокрема його центральної частини, загинуло 6 людей, 24 було поранено, як сказано в повідомленні.

Також росіяни обстріляли Дергачівську громаду, де загинули дві особи й одну поранено.

Ще одна людина загинула в Золочівській громаді.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що під час спроби евакуації з окупованого м. Кремінна росіяни обстріляли цивільний автомобіль. За попередньою інформацією, чотири людини загинули, одна поранена. «Люди намагалися самостійно виїхати. Рашисти відкрили по них вогонь. Навмисно», – зазначив Гайдай, порадивши жителям залишатися в укриттях і не намагатися самостійно покинути місто.

Лише за неділю на Київщині сапери знешкодили 661 вибухонебезпечний предмет, про це повідомив у Telegram голова ОВА Олександр Павлюк.

За добу рятувальники обстежили такі населені пункти:

Бучанського району: Макарів, Дружня, Озерщина, Буча, Ворзель, Ірпінь, Гостомель, Дмитрівка, Михайлівка-Рубежівка, Мироцьке, Бородянка, Берестянка;

Броварського району: Гребельки, Перемога, Шевченкове;

Вишгородського району: Нові Петрівці, Димер, Прибірськ, Вовчків;

Фастівського району: Ясногородка.

Загалом після визволення Київщини від російських військ знешкоджено майже 16 тис. вибухонебезпечних предметів.

Згідно з даними Державної прикордонної служби, за 17 квітня кордон України з Молдовою та країнами ЄС у західному напрямі перетнуло понад 28 тис. осіб, а до України в’їхало майже 29 тис., близько 26 тис. із них українці.

Отже, до України вперше від початку російського вторгнення в’їхало більше людей, ніж виїхало через західний кордон.

Водночас у прикордонній службі Польщі повідомили, що за 17 квітня на її територію з України в’їхало 17,3 тис. осіб, що на 10 % менше, ніж напередодні, а виїхало до України 19,3 тис. При цьому загалом від 24 лютого 2022 р. до Польщі з України прибуло 2 млн 816 тис. людей.