Хроніка війни
19 квітня 2022 (55 день)

Українська влада заявила, що наступ росіян на сході країни вже почався. Але військові аналітики описують те, що відбувається, як тривалу підготовку до набагато масштабнішого наступу.

Росія посилила обстріл міст, інфраструктури та бойових позицій уздовж приблизно 500-кілометрової лінії фронту, а наземні війська пішли в атаку.

Спостерігачі, втім, зазначають, що окупанти й надалі пересувають війська та озброєння на Донбас і що їхній рух у понеділок не сягав масштабів максимального наступу, на який чекали.

«Це триває чотири доби і просто наростає інтенсивно, – цитує газета представника українського командування. – Так, загальна картина підтверджує, що наступ почався, і він активізується найближчими днями».

Російські збройні сили знову запропонували українським військовим, які захищають завод «Азовсталь» у м. Маріуполь, здатися.

«Усім, хто склав зброю, гарантується збереження життя», – сказано в заяві Міноборони РФ.

Російське військове відомство запропонувало встановити від 13:00 безперервний зв’язок між російською та українською сторонами для обміну інформацією і від того самого часу оголосити «режим тиші».

Радник мера м. Маріуполь Петро Андрющенко повідомив, що росіяни знову обстрілюють житлові будинки.

«Окупанти завдають ударів не лише надпотужними бомбами по "Азовсталі", але з артилерії та танків продовжують хаотичне нанесення ударів по житловому сектору Лівобережного району», – написав він у Telegram і виклав відео обстрілів.

Американський аналітичний центр «Інститут вивчення війни» каже, що новий наступ росіян на Донбасі «навряд чи буде значно успішнішим, ніж попередні наступи», але окупанти можуть «досягти обмежених успіхів».

Російські війська не взяли «оперативної паузи», потрібної для відновлення та належної інтеграції підрозділів, які зазнали втрат і були виведені з північного сходу України, про це сказано в доповіді аналітичного центру.

«Повідомлення про катастрофічно низький моральний дух Росії та тривалі проблеми з матеріально-технічним забезпеченням свідчать про те, що ефективна бойова міць російських підрозділів на сході України становить лише невелику частину їхньої чисельності на папері», – зазначають в інституті.