Хроніка війни
20 квітня 2022 (56 день)

Україні в межах переговорного процесу Росія надіслала проєкт документа з «чіткими формулюваннями», як заявив журналістам прессекретар президента останньої Дмитро Пєсков.

«Тепер українській стороні переданий наш проєкт документа, який включає абсолютно чіткі, випрацювані формулювання. М’яч на їхньому боці, чекаємо відповіді», – цитує його Інтерфакс.

На запитання, чи встановлено терміни для відповіді Києва, російський речник сказав: «Це залежить від української сторони».

У Києві підтвердили, що отримали пропозиції Кремля й будуть їх «вивчати, порівнювати та робити висновки», але закликали не орієнтуватися на заяви російських політиків.

Зоною важких боїв стало м. Ізюм, росіяни використовують його як плацдарм для нападу на схід України. Воно лежить на південний захід від м. Харків, є своєрідними воротами до Донецької та Луганської областей і важливим транспортним вузлом.

Існують побоювання, що це місто виявиться другою Бучею, де російські сили скоювали військові злочини проти цивільних, зокрема страчували людей і піддавали їх тортурам.

За повідомленнями, в м. Ізюм сконцентрована найбільша кількість окупаційних військ в Україні.

1 квітня це стратегічно важливе місто цілком перейшло під контроль росіян.

Певну кількість жителів вдалося евакуювати ще до російського вторгнення, але, за офіційними даними, в місті залишається від 10 тис. до 15 тис. осіб. За словами віцемера, там зруйновані майже 80 % житлових будинків, перерізані залізничні колії.

Прем’єр-міністр Великої Британії говорив про 28-річного Ейдена Асліна – бійця-британця, захопленого в м. Маріуполь. Відео з Асліном, який просить звільнити його, обмінявши на заарештованого політика Віктора Медведчука, показало нещодавно російське телебачення.

Джонсон каже, що британські чиновники «активно відмовляють» своїх співгромадян їхати воювати в Україні, але Аслін служив у ЗСУ і його ситуація «дуже відрізнялася».

Ейден Аслін – родом із Великої Британії, але має друге українське громадянство й жив в Україні зі своєю дівчиною. Він захищав м. Маріуполь разом із українською морською піхотою до того, як потрапив у полон.

У м. Ірпінь неподалік військового шпиталю виявили потужну авіаційну бомбу. Про це повідомив мер міста Олександр Маркушин. Сапери знешкодити її на місці.

Блогера Валерія Кулешова вбито в окупованому російськими військами м. Херсон. Як повідомляють місцеві ЗМІ та депутат Херсонської облради Сергій Хлань, тіло знайшли по вул. Куліша 1а в автомобілі біля під’їзду. «Під час огляду померлого виявили вогнепальні поранення голови, тіла та рук», – написав Хлань.

Медійники стверджують, що Кулешов підтримував російські війська й був довіреною особою місцевих політиків, які перейшли на бік РФ.

За даними Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН), кількість українців, які втекли за кордон після вторгнення Росії 24 лютого, вже перевищила 5 млн.