Хроніка війни
21 квітня 2022 (57 день)

Росія зрозуміла, що «фізично неспроможна» захопити територію заводу «Азовсталь», яку контролюють українські військові у м. Маріуполь. Про це заявив радник глави Офісу Президента Олексій Арестович. Так він прокоментував наказ Володимира Путіна «зупинити штурм» заводу. «Вони не можуть фізично взяти "Азовсталь", вони це зрозуміли. Вони понесли там величезні втрати, а наші захисники продовжують її утримувати», – сказав Арестович.

Бійці територіальної оборони з областей, звільнених від російської армії, мають передати зброю до місць зберігання, про це оголосив командувач сил ТРО Юрій Галушкін. «Частина наших регіонів звільнена від окупантів, там не ведуться бойові дії. На цих територіях потрібно виконувати завдання, пов’язані з відновленням міст та сіл, відновлювати економіку, повертатися до роботи», – заявив Галушкін у зверненні до добровольців ТРО.

Жителі с-ща Мангуш Маріупольського району на Донеччині виявили братську могилу, яку викопали росіяни, про це повідомив мер м. Маріуполь Вадим Бойченко. «Є інформація, що всі ці злочини, що відбулися в місті Маріуполь і мають ознаки воєнних злочинів, геноциду, вони (росіяни. – Ред.) сьогодні також приховують – ховають у братських могилах», – сказав він в ефірі національного телемарафону. «Біля Мангуша сьогодні вони, як свідчать наші жителі, викопали 30 м братської могили та вантажівками привозять ці злочини (тіла загиблих людей. – Ред.), які намагаються приховати у цих братських могилах», – уточнив він.

Попри надскладну ситуацію в м. Маріуполь, полк «Азов» повідомив про знищення за останні дві доби трьох танків, двох БМП та одного БТР.

На день раніше «Азов» опублікував відео знищення під час бою в місті російської техніки.

Мер м. Харків Ігор Терехов вважає, що в обласному центрі досі живе близько 1 млн осіб. Про це він заявив у ефірі телемарафону. «Загалом десь третина людей виїхала, переважно жінки, діти та старші люди. Але більшість людей не збираються покидати місто», – заявив Терехов. До війни там офіційно проживало близько 1,4 млн осіб. Мер каже, що Росія і далі обстрілює місто. Знищено 20 % житлового фонду.

Інститут вивчення війни, головний аналітичний центр США з питань оборони, зазначає, що в середу російські сили не зробили жодного серйозного прориву в наступі на сході України. Хоч вони й мали незначні успіхи, зайнявши частини ключових прифронтових м. Рубіжне та Попасна, проте «не досягли жодного серйозного прориву і не продемонстрували жодної нової здатності здійснювати кілька успішних одночасних наступів», – сказано в повідомленні інституту.