Хроніка війни
23 квітня 2022 (59 день)

Кількість жертв ракетного удару по м. Одеса зросла до восьми. Росія визнала, що його завдала, але стверджує, ніби знищила «партію іноземної зброї».

Радник мера м. Маріуполь Петро Андрющенко заявив, що є перші підтвердження примусової мобілізації маріупольців до «армії ДНР». «Переважно молоді чоловіки до 40 років. Їх спрямовують у напрямок Донецька», – написав він у своєму Telegram-каналі. Андрющенко сказав, що надходять повідомлення про «суцільну фільтрацію» чоловіків у приватному секторі Кальміуського та Лівобережного районів міста. Нині в мерії уточнюють, скількох містян уже мобілізували.

«Росіяни продовжують зачистку в центрі Маріуполя. Зараз іде зачистка завалів Драматичного театру», – повідомив Андрющенко. За його словами, росіяни упаковують знайдені тіла загиблих у пластикові мішки, тракторами та вантажівками переміщують до накопичувача в промисловій зоні у районі Микільського шосе.

Керівник Харківщини Олег Синєгубов повідомив, що ЗСУ пішли в контрнаступ і визволили кілька населених пунктів північніше обласного центру. «Російські окупанти продовжують обстрілювати цивільну інфраструктуру Харкова та області. За добу окупанти нанесли 56 ударів, як наслідок – 19 поранених, 2 людей загинули», – написав він. Ізюмський напрям, як стверджує Синєгубов, залишається стратегічним. Українські захисники й надалі тримають там оборонні рубежі.

Як мінімум, чотири підводні човни завдають ракетних ударів по території України з Чорного моря, про це заявили в оперативному штабі Одеської військової адміністрації. «Йдеться про російські підводні човни проєкту 877 "Палтус". Пуск ракет відбувається з глибини до 50 м, що не дозволяє радарам та супутникам ефективно їх фіксувати», – цитує прессекретаря адміністрації агенція УНІАН.

Найтяжча ситуація на фронтах Донецької та Луганської областей і поблизу м. Ізюм. Не припиняються обстріли Харківщини. Херсонська область на межі гуманітарної катастрофи.

На Донеччині вночі тривали обстріли по всій лінії розмежування. У смт Нью-Йорк вналідок обстрілів немає електрики, пошкоджено п’ять житлових будинків. Противник активізувався поблизу м. Мар’їнка та с. Новомихайлівка. У блокаді залишається м. Маріуполь. Українські військові тримаються. Сьогодні очікується чергова спроба евакуації звідти до м. Запоріжжя.

На Луганщині ворог обстрілює житлову інфраструктуру всіх міст. Найгарячіше було в м. Попасна. Там вуличні бої точаться вже кілька тижнів, російська армія постійно накриває вогнем багатоповерхівки й приватні будинки. Тільки вчора місцеві жителі витримали п’ять артилерійських атак ворога. Загинули троє цивільних та один військовий, одну жінку поранено.

У м. Харків – артилерійські обстріли житлових районів зі сходу. За добу – двоє вбитих, семеро поранених. У Харківській області не вщухають активні бої на ізюмському напрямі, зокрема в м. Барвінкове.

На Херсонщині російські війська продовжують обстріли населених пунктів, запускаючи ракети з території окупованих сіл у бік м. Миколаїв та Дніпропетровщини. Ситуація в області на межі гуманітарної катастрофи.

На Миколаївщині вночі лунали вибухи. За попередньою інформацією, був ракетний удар. Постраждалих немає, але вибито вікна в будинках, пошкоджено лінії електропередач.