Хроніка війни
1 березня 2022 (6 день)

Найгарячішими точками залишаються м. Київ, Харків, Херсон, Миколаїв, Чернігів та Суми.

Уранці м. Харків сколихнулося від потужного вибуху, росіяни завдали авіаудару по його центральній площі (її бачимо на головному фото). Ворожа ракета влучила в будівлю ОДА. Попередньо відомо про 7 загиблих та близько 20 поранених. Згодом іще одна бомба влучила в житловий будинок, люди опинилися під завалами, є жертви, інша бомба поцілила в лікарню. Наші військові збили ворожий літак, що бомбардував місто.

На Сумщині російські військові їздили під білим прапором і розстрілювали цивільних.

Під обстрілами й столиця. Росіяни, які не можуть прорватись у м. Київ, атакують із повітря. Сьогодні під обстрілами була телевежа, відомо про 5 поранених і 5 загиблих. Нагадаємо, що вона розміщена біля урочища Бабин Яр, яке нацисти під час Другої світової війни використовували як місце страти й поховання сотень тисяч ворогів режиму. Вибуховою хвилею пошкоджено пам’ятник єврейським жертвам у Бабиному Яру.

На Одещині був обстріл, пошкоджено газовий трубопровід і близько 9 приватних будинків. Зайнявся приватний гараж, унаслідок чого загинула одна людина, ще двоє постраждали.

У м. Маріуполь під обстріли знову потрапили житлові будинки, кількість потерпілих установлюється.

Російським військовим не вдається прорватись і закріпитись в українських містах, вони зазнають утрат серед особового складу, ЗСУ знищують також ворожу техніку.

Її можна розпізнати за такими позначками на бортах:

  • Z – східні сили РФ
  • Z (усередині квадрата) – сили РФ із Криму
  • О – сили з Білорусі
  • V – морська піхота
  • X – чеченці
  • A – сили спецпризначення (СОБР, «Альфа», ССО)

Російські гелікоптери – сірого кольору. Тим часом українські – піксельні, зелені або блакитні.

Повідомити про пересування ворожої техніки можна за допомогою цього ресурсу.

Президент Володимир Зеленський виступив перед депутатами Європарламенту. Він наголосив, що українці заплатили дуже високу ціну за свій європейський вибір і настав час, щоб Європейський Союз узяв до свого товариства Україну. Крім того, глава держави нагадав про жертви серед мирного населення: «…учора загинули 16 дітей, і Путін знову скаже, що це була якась військова операція і б’ють по військовій інфраструктурі».

Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. За відповідне рішення проголосувала явна більшість депутатів.