Хроніка війни
27 квітня 2022 (63 день)

На Дніпропетровщині російські війська вдарили по підприємству енергетичної інфраструктури в Зеленодольській громаді, виникло займання. Про це повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. «Один працівник підприємства поранений. Зараз у лікарні»,  – написав він у своєму Telegram-каналі. Уточнив, що росіяни били артилерією і що мали місце «витік мастила та сильна пожежа». Пожежники гасили вогонь кілька годин. Резніченко додав, що під обстріл потрапили м. Зеленодольськ, а також с. Мар’янське та Велика Костромка.

За останніми даними американського Інституту вивчення війни (ISW), російські війська на сході України наступають, хоч і повільно. Аналітичний центр, базований у м. Вашингтон, повідомив, що вони рухаються методичніше й не так швидко, як на попередніх етапах війни, до того ж почали робити «більш обґрунтовані» кроки.

На сході росіяни протистоять українським військам, які окопались і від 2014 р. укріплювали свої позиції. Але ближче до м. Харків, на північному сході, окупанти стикаються з меншим опором, бо там українські позиції розмістилися недавно, вже після початку вторгнення.

Тривають бої і в м. Маріуполь. За словами ISW, крім опорного пункту заводу «Азовсталь», українці, «ймовірно, досі займають важливі позиції за межами самого заводу».

Тим часом у сусідній Молдові тривають атаки РФ під фальшивим прапором. Аналітичний центр вважає, що вибухи можуть бути спробою втягнути в конфлікт російські війська у Придністров’ї.

Як повідомляють у Генштабі ЗСУ, ворог узяв під контроль три населені пункти. Це с. Заводи на Харківщині, смт Зарічне на Донеччині та смт Новотошківське на Луганщині.

Найбільша активність росіян спостерігається на слобожанському та донецькому напрямах, про це інформують українські військові.

Росіяни й надалі обстрілюють інфраструктуру м. Харків, а на ізюмському напрямі наступають у бік м. Барвінкове. До м. Ізюм вони також перекинули дві батальйонні тактичні групи зі складу 76-ї десантно-штурмової дивізії повітрянодесантних військ, у Бєлгородській області розгорнули два ракетні дивізіони «Іскандер-М», про це теж повідомляють у Генштабі.

Крім того, росіяни заволоділи північно-східною околицею с. Велика Комишуваха, а також ведуть штурм у районі смт Ямпіль.

На Донеччині ворог продовжує активні дії практично по всій лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджує на наступі в бік м. Сєверодонецьк, а також на попаснянському й курахівському напрямах. Там окупанти хочуть узяти під цілковитий контроль м. Попасна, Рубіжне та розвинути наступ на м. Лиман і Слов’янськ.

На сєверодонецькому напрямі росіяни, заволодівши смт Новотошківське, наступають у бік смт Нижнє та с. Оріхове.

На маріупольському заводі «Азовсталь» перебуває не менш ніж 2 тис. цивільних, про це інформує в Telegram Маріупольська міська рада. Як зазначено в повідомленні, там є «жінки, діти та літні люди. Багато поранених. В антисанітарії та жахливих умовах. Без медикаментів. Катастрофічна ситуація з питною водою та їжею. Рятувати потрібно негайно».

Також удень було помічено російські військові кораблі поблизу м. Одеса.