Хроніка війни
28 квітня 2022 (64 день)

Уранці російська авіація завдала удару по м. Запоріжжя. Попередня інформація: пошкоджено два будинки в приватному секторі. Відомо про трьох постраждалих, серед яких одна дитина. За даними Запорізької обласної військової адміністрації, била авіація, із застосуванням ракети Х-55 класу «повітря-земля».

У Донецькій області м. Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка, Лиман, Вугледар та с. Новомихайлівка – під постійними обстрілами. Попри складну ситуацію, триває евакуація з лінії зіткнення. У м. Маріуполь завод «Азовсталь» тримає оборону.

На Луганщині відбуваються постійні обстріли м. Попасна й Лисичанськ та Гірської громади. Детальна інформація про ушкодження й наслідки з’ясовується. Відомо про чотирьох загиблих.

У Харківській області ворог обстрілює смт Золочів, а також м. Дергачі та Чугуїв. На ізюмському напрямі точаться тяжкі бої. У м. Харків – поодинокі артилерійські обстріли східних районів. За попередніми даними, за ніч постраждалих немає. ЗСУ зайшли до с. Руська Лозова. Саме звідти окупанти постійно обстрілювали П’ятихатки, ХАІ, Олексіївку та Північну Салтівку. Також відбили с-ще Кутузівка.

На Сумщині ввечері 27 квітня росіяни обстрілювали Есманську громаду. Понад пів сотні «прильотів». Інформація про постраждалих уточнюється.

Над м. Херсон уночі було чутно сильні вибухи. Майже на всій території області – обстріли. Окупанти продовжують наступ із Херсонщини в бік Миколаївської області та м. Кривий Ріг. Зафіксовано випадки викрадення цивільного населення.

У Миколаївській області впродовж ночі ситуація тривожна, але контрольована. За попередньою інформацією, ракетного обстрілу зазнало с. Шевченкове, ракета влучила у приватний будинок. Інформація про постраждалих уточнюється.

Парламент Канади засудив Росію за її дії в Україні, назвавши їх геноцидом. Законодавці дійшли висновку про існування чітких і вагомих доказів систематичних та масштабних військових злочинів проти людяності, скоєних російськими військами.

Раніше, 21 квітня, діяння Росії проти України визнали геноцидом парламенти Естонії та Латвії. Президенти Польщі та США також засудили вбивства мирних жителів російською армією, назвавши їх геноцидом.

Проте інша частина світових лідерів, включно з президентом Франції, утримується від такого визначення.

Відразу кілька країн та міжнародних організацій, зокрема ООН, пообіцяли зробити все можливе для притягнення до відповідальності винних у військових злочинах, скоєних під час російської агресії в Україні.

На цей час ООН уже зареєструвала й підтвердила поіменно 5939 жертв серед мирного населення, зокрема 2787 загиблих та 3152 поранених. «Реальні цифри значно вищі, і мій офіс працює над тим, щоб установити їх», – наголосила Мішель Бачелет, верховний комісар ООН з прав людини, додавши, що більшість із цих українців стали жертвами зброї масового ураження в густонаселених районах, зокрема артилерійських обстрілів, ракетних чи бомбових ударів.

Як заявила в ООН спеціальна американська представниця з питань міжнародного правосуддя Бет Ван Шаак, її країна володіє перевіреною інформацією про те, що російські військові розстрілювали українців, які намагалися здатися в полон біля м. Донецьк. Вона також зазначила, що США мають чіткі повідомлення про людей, розстріляних зі зв’язаними руками, про тіла зі слідами тортур і про жахливе сексуальне насильство над жінками й дівчатками.

По Фастівській громаді на Київщині завдано ракетного удару. Це підтвердив очільник Київської ОВА.

У м. Хмельницький теж пролунали вибухи.

У м. Київ ворог намагався поцілити по одному з відомих заводів. Мер столиці Віталій Кличко уточнив інформацію щодо вечірніх вибухів у Шевченківському районі: «Влучання в нижні поверхи житлового будинку. Рятувальники і медики працюють на місці. Обстежують і будинки поруч, виводять людей». Наразі госпіталізували трьох постраждалих.