Хроніка війни
30 квітня 2022 (66 день)

У Бучанському районі біля м. Київ знайшли ще одне поховання людей. Тіла трьох чоловіків з ознаками тортур виявлено на дні ями в лісі поруч із с. Мироцьке. «Жертв катували тривалий період часу, на кінцівках знайдено кульові наскрізні поранення. Наостанок кожному з чоловіків стріляли у вухо», – розповів керівник поліції Київщини Андрій Нєбитов. «Жертвам зв’язували руки, намотували на обличчя тканину, аби закрили очі, у деяких чоловіків у роті кляп. На трупах присутні сліди тортур, а також вогнепальні постріли в різні частини тіла», – додав він.

Загалом на території Київської області після відходу звідти російської армії слідчі та судмедексперти знайшли й оглянули 1202 тіла цивільних.

Російські військові знову обстріляли Синельниківський район на Дніпропетровщині, про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко. Ніхто не постраджав, бо ракета, за його словами, влучила у стару промислову зону.

У ніч на 30 квітня росіяни знову обстріляли житлові квартали, лікарні та промислову зону Немишлянського району м. Харків, як повідомила ДСНС України. Унаслідок атаки горіли квартири двох житлових дев’ятиповерхівок. В одному з помешкань травмовано чоловіка, його власника. Потерпілого госпіталізували. Крім того, як кажуть у ДСНС, зазнала пошкоджень будівля однієї з лікарень м. Харків. Там постраждалих немає.

Радник глави Офісу Президента України Михайло Подоляк заявив, що, попри готовність ООН і багатьох країн допомогти врятувати людей у м. Маріуполь від російських бомбардувань, Москва відкидає всі пропозиції. «Певні політичні лідери своїми особистими каналами звертаються до Путіна, доводять, що з гуманістичних міркувань потрібно це зробити. Але, на жаль, з російської сторони немає жодної реакції», – цитує слова Подоляка сайт партії «Слуга народу». За словами представника ОПУ, росіяни демонструють абсолютну закритість, неготовність розмовляти й іти бодай на якісь поступки з погляду гуманістичної складової. «Для них символічно знищити Маріуполь і "Азов"», – переконаний він.

Напередодні міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що організація гуманітарних коридорів в Україні не потребує зовнішньої допомоги. Він звинуватив українську владу та бійців, що перебувають на «Азовсталі», в «ігноруванні» оголошуваних щодня коридорів.

Міськрада м. Маріуполь повідомляє про випадки заселення в чужі квартири інших людей за рішенням російських окупантів. Мерія розповідає на своєму Telegram-каналі одну з таких історій – жительки маріупольського с-ща Старий Крим. Власникам будинку вдалося виїхати з окупованого міста. А згодом так звана селищна рада дала дозвіл на заселення чужих.

«Про те, що в мене живуть люди, я дізналася раніше, але через те, що зв’язку з родичами немає, сподівалася, що це сестра. Але сьогодні мені повідомили, що "селищна рада" дала дозвіл певним людям. Я не можу уявити, що таке може бути в цивілізованому світі. Боляче усвідомлювати, що це відбувається в нашому рідному місті», – розповідає жінка.

«Це свідчить про те, що на окупованій території панує тотальне самоуправство та беззаконня», – кажуть у міськраді м. Маріуполь.

За різними даними, місто зруйноване на 90 %.