Хроніка війни
1 травня 2022 (67 день)

Українські військові заявили в суботу, що відбили чотири населені пункти на північ та схід від м. Харків. Ідеться про с. Верхня Роганка, Руська Лозова, Слобідське та Прелесне.

Інститут військових досліджень (ISW) каже, що це була серія успішних контратак із міста за останні дні. Українські війська «повернули контроль над передмістям на півночі й сході Харкова», що може послабити тиск на житлові райони міста, які зазнали інтенсивних російських обстрілів.

У висновках ISW також сказано, що ці контратаки можуть змусити Росію передислокувати підрозділи, які були призначені для операції в районі м. Ізюм, на південний схід.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомляє про інтенсивні обстріли північних та східних районів обласного центру, зокрема Салтівки. Він закликав жителів без нагальної потреби не виходити з укриття протягом усього дня. «Навіть за відсутності повітряної тривоги. Будьте пильними, безпека – перш за все!» – написав очільник ОВА.

За добу росіяни тричі обстріляли м. Харків з артилерії та реактивних систем залпового вогню. Постраждали Салтівка, П’ятихатки, район аеропорту. Рятувальники Харківщини ліквідували 15 пожеж, що виникли через обстріли в Немишлянському районі м. Харків, а також Ізюмському, Харківському та Чугуївському районах області.

Тривають зусилля з організації безпечної евакуації людей із території обложеного російськими військами металургійного заводу «Азовсталь» у м. Маріуполь, про це повідомляє кореспондент ВВС у м. Дніпро Г’юґо Бачеґа.

У суботу 30 квітня увечері з «Азовсталі» евакуювали 20 жінок та дітей. Про це сказав у відеозверненні заступник командира полку «Азов» Святослав Паламар. За його словами, з 11:00 у районі «Азовсталі» діяв «режим тиші». Це дало змогу вивести частину людей із території комбінату.

У Запорізькій області точаться локальні бої по всій лінії зіткнення, тривають артилерійські обстріли українських позицій, сіл, селищ і міст.

На Дніпропетровщині вночі й уранці – тривоги. Ворог обстріляв Зеленодольську громаду. Влучив по околиці одного із сіл. Ніхто не постраждав.

У м. Харків ніч порівняно спокійна, були поодинокі обстріли східних житлових районів, постраждалих так само немає. У м. Ізюм тривають бої.

За добу росіяни 19 разів відкривали вогонь по житлових кварталах міст і сіл Луганщини: масовані артилерійські обстріли витримали м. Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, а також Попаснянщина. Уночі – обстріл м. Рубіжне. Один загиблий, один поранений. У смт Комишуваха (поблизу м. Попасна) зруйновано будівлю селищної ради, школу та багатоквартирний будинок. У м. Лисичанськ перебито газогін.

На Донеччині – активні бойові дії по всій лінії фронту. За вчорашню добу – дев’ять поранених цивільних, із них четверо – діти. Зранку надійшло повідомлення про смерть мирного жителя в м. Лиман. Знеструмлено м. Красногорівка.

Херсонщина: тривають вибухи та обстріли. Ситуація в області залишається складною.