Хроніка війни
2 травня 2022 (68 день)

У Міністерстві оборони Росії стверджують, що із заводу «Азовсталь» у м. Маріуполь евакуювалося 80 цивільних, із яких більшість – 69 осіб – виїхали в бік м. Запоріжжя, тобто на підконтрольну Україні територію. Їх, згідно з повідомленням, передали представникам ООН та Міжнародного Червоного Хреста. Там також кажуть, що 30 квітня з території «Азовсталі» вийшов 21 цивільний. Ще 25 людей вийшли із прилеглих до території заводу будинків. І всі вони «добровільно вирішили залишитися» на території самопроголошеної «ДНР». Напередодні представники української влади заявляли, що з території заводу вдалося евакуювати близько 100 цивільних. Щойно евакуація мирних жителів завершилася, російські вояки відновили обстріли «Азовсталі», про це повідомив командир 12-ї бригади оперативного призначення Нацгвардії Денис Шлега.

Згорів ущент один із найкращих освітніх закладів Луганщини – Лисичанська гімназія. Про це повідомили в Telegram місцевої обласної адміністрації. «Побудована більше 100 років тому бельгійцями. Входила до топ-100 найкращих шкіл країни. Витримала дві світові війни та бій за місто в 2014, але згоріла через тварин без цінностей у 2022 році», – розказала її випускниця Яна Гончаренко.

Напередодні внаслідок обстрілу в гімназії почалась пожежа, яка тривала кілька годин. Вогонь повністю знищив понад сторічну пам’ятку архітектури. Її збудували наприкінці ХІХ ст., гімназія входила до ансамблю Бельгійської архітектурної спадщини Лисичанська.

Згідно з даними ООН, за час російської агресії Україну залишило понад 5,5 млн осіб. Із них понад 3 млн виїхали до Польщі, 800 тис. – до Румунії, понад 500 тис. – до Угорщини.

До РФ, за даними ООН, потрапила 681 тис. громадян України.

Українські військові припускають, що найближчим часом Росія може напасти на Молдову. За даними джерел в українській розвідці, на які посилається британська газета Times, вторгнення туди допомогло б Росії загрожувати українському м. Одеса із заходу. Повідомляють, що м. Одеса стало б легшою ціллю, якби росіяни контролювали Молдову, а молдовська армія складається лише з кількох тисяч військових. Напруження зростає в проросійському молдовському регіоні Придністров’я, де сталася серія незрозумілих вибухів. Там розміщено війська РФ, а невизнана республіка звинувачує у вибухах українців.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що на світанку 2 травня біля о. Зміїний знищено два російські катери типу «Раптор». «Працює "Байрактар". Разом до Перемоги!» – написав він і запостив відео.

Екіпаж «Раптора» складається щонайменше із трьох осіб.

На Дніпропетровщині – ніч із тривогами. На ранок – кілька «прильотів» у Синельниківському районі. Унаслідок одного з них – влучання в промзону, зруйновано складські приміщення. За оперативними даними, постраждалих немає. Деталі щодо інших поцілянь та наслідків з’ясовуються.

У м. Харків тривали нічні обстріли житлових районів. Виникло кілька пожеж, на місці працюють рятувальники, інформація про наслідки уточнюється. За попередніми даними, постраждалих немає. У м. Ізюм точаться бої.

На Луганщині – за добу 18 ворожих обстрілів. Зруйновано 28 будинків. Троє загиблих, троє поранених. Серед постраждалих – малолітня дитина.

Донеччина залишається в критичному стані через бойові дії. Унаслідок обстрілів, що тривали протягом учорашнього вечора та ночі, на ранок відомо про чотирьох поранених: по двоє – в смт Велика Новосілка та с. Володимирівка (Бахмутський район).

У Херсонській області ситуація залишається складною. Не вщухають вибухи та обстріли. Окупанти продовжують бойові дії та мародерства. Стабільно критична ситуація у окупованих селах.