Хроніка війни
3 травня 2022 (69 день)

Російська армія і надалі знищує житлові будинки в селищах та містах Запорізької області, про це повідомляє в Telegram місцева адміністрація. 3 травня росіяни здійснили артобстріл смт Залізничне Гуляйпільського району – розтрощили місцевий шкільний заклад. Пошкоджень там зазнали ще 12 будинків. Від осколкових поранень загинуло двоє людей. Залізничне – це селище зі станцією неподалік м. Гуляйполе, за 80 км на схід від м. Запоріжжя.

Біля м. Харків через ранковий обстріл виникла пожежа на одному з підприємств. Це фабрика, яка від початку воєнного стану не працює, її приміщення зазнали значних руйнувань. Загинув 46-річний працівник, який перебував на фабричній території. Про це повідомив керівник Харківської обласної адміністрації Олег Синєгубов. Також він заявив про трьох поранених за добу: це дві людини в м. Харків, іще одна – в Чугуївському районі. Минулої доби російські війська завдали по м. Харків двох ударів із реактивних систем залпового вогню та здійснили один артилерійський обстріл. В області окупанти обстрілювали смт Золочів, м. Барвінкове, Дергачі, Чугуїв.

У бомбосховищах комбінату «Азовсталь» залишається понад 200 цивільних, про це розповів мер міста Вадим Бойченко, якого цитує Reuters. Напередодні з металургійного заводу – останнього оплоту українських військ у стратегічно важливому місті – евакуювали кількасот мирних жителів.

Мер твердить, що в місті перебуває загалом близько 100 тис. цивільних. Також полк «Азов» повідомив, що ввечері російська армія продовжила обстріл комбінату, де частина з них ховається від небезпеки.

У м. Одеса ніч минула спокійно. Напередодні ввечері обстрілом пошкоджено одну з церков, є влучання в об’єкт міської інфраструктури та житлову будівлю, загинув 15-річний хлопець, з іншими постраждалими працюють психологи.

У Луганській області ввечері був потужний обстріл м. Рубіжне, зранку вівторка – м. Новодружеськ.

На Донеччині від п’ятої ранку – обстріл м. Вугледар з артилерії. Відомо про трьох загиблих цивільних. Евакуація з м. Маріуполь триває.

На Херсонщині ситуація залишається складною. На території області – вибухи та обстріли. Окупанти продовжують бойові дії та мародерство. Стабільно критична ситуація в окупованих селах.

На Миколаївщині надвечір обстріляли акваторію м. Очаків і сам обласний центр. Станом на ранок постраждалих немає.