Хроніка війни
5 травня 2022 (71 день)

Армія РФ не припиняє наступальних дій із метою встановити контроль над Донецькою та Луганською областями і прокласти сухопутний коридор до Криму.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбили 11 атак. У Придністровському регіоні армія РФ перегруповує війська, поповнює запаси.

На волинському, поліському та сіверському напрямах активних дій не було. Обстріли м. Харків тривають. Північніше м. Ізюм не вщухають артилерійські та мінометні обстріли.

На донецькому й таврійському напрямах – обстріли вздовж лінії зіткнення.

Підрозділи росіян намагаються вести наступ на лиманському, сєверодонецькому та попаснянському напрямах, успіху не мають.

Кілька військових частин окупантів через велику кількість загиблих відмовилися брати участь у бойових діях.

Росіяни втратили контроль над кількома населеними пунктів на межі Миколаївської та Херсонської областей.

Попередньої доби збито чотири БпЛА, три крилаті ракети, два літаки. За попередньою інформацією – винищувачі Су-30.

Повідомляють, що російським військам вдалось увійти в глиб території заводу «Азовсталь» у м. Маріуполь. Росія тримає в облозі й обстрілює портове місто багато тижнів.

Чому м. Маріуполь є ключовою метою у російських військових планах?

  • Сухопутний коридор: контроль над містом дає загарбникам сухопутний коридор із Росії через ОРДЛО в окупований Крим
  • Удар по економіці України: Маріупольський порт – один із найбільших в Україні морських портів. Місто є ключовим центром експорту, зокрема сталі. Його втрата – серйозний удар по економіці України
  • Російська пропаганда: серед захисників м. Маріуполь є полк «Азов» – частина Збройних сил України. Пропаганда РФ приписує йому зв’язки з «ультраправими екстремістами й неонацистами», а їхню присутність часто використовує як привід для заяв про «визволення» України від нацистів
  • Вивільнення сил: припинення тривалої битви за місто дасть більше російських військ для боротьби за Донбас

Упродовж доби піротехніки ДСНС знешкодили 1,5 тис. боєприпасів. Очистили територію площею 396 га. Від початку війни в Україні знешкоджено майже 100 тис. боєприпасів та понад 583 кг вибухової речовини, зокрема й 1964 авіабомби.

Унаслідок обстрілу російськими військами с. Великий Кут на Миколаївщині поранено дев’ятирічну дівчинку, про це повідомляють ювенальні прокурори. Уже 629 дітей постраждали в Україні через напад Росії: загинула 221 дитина, поранено щонайменше 408.

Під час фіксації кримінальних правопорушень, скоєних армією РФ, в с. Шибене на Київщині знайшли тіло десятирічної дівчинки. Вона загинула від осколкових поранень. Поліція Київщини виявила двох розстріляних росіянами цивільних, яких іще й переїхали танком.

Тіла двох жорстоко вбитих чоловіків знайшли 4 травня в с. Рудня-Тальська неподалік с. Катюжанка.

Чоловікам було 22 та 23 роки.