Хроніка війни
6 травня 2022 (72 день)

Вибух із горінням стався на борту російського фрегата проєкту 11356Р типу «Буревестник» поблизу о. Зміїний. Над цим районом акваторії Чорного моря кружляє ворожа авіація. На допомогу кораблю з тимчасово окупованого Криму вийшли рятувальні судна. За попередньою інформацією, він уражений українською ПКР «Нептун».

У Білгород-Дністровському районі сили ППО знешкодили ракету, якою російські військові намагалися завдати ураження інфраструктурі Одещини. Про це повідомляє оперативне командування «Південь». «Уламки ракети, що впали на підсобну будівлю одного з об’єктів інфраструктури, як докази злочину ворога проти України вилучено слідчо-оперативною групою Нацполіції, що працювала на місці», – сказано в повідомленні. Постраждалих немає.

Російські військові напередодні масовано обстрілювали м. Сєверодонецьк – на нього припала половина обстрілів у області. Про це повідомив керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай. «У місті вчора був суцільний жах. 16 разів ворог відкривав вогонь по житлових кварталах та об’єктах інфраструктури. Пошкоджені 12 будинків, електропідстанція, комплекс торговельних споруд», – написав він у Telegram. Двоє людей загинуло.

Під час російського обстрілу о 18:00 у четвер снаряди поцілили в АЗС та залізничне господарство сєверодонецького заводу «Азот». «Зайнялися шпали та трава на загальній площі 400 м кв. Існувала загроза загоряння цистерн підприємства», – повідомив керівник ОВА. Також, за словами Гайдая, російська армія зруйнувала сім будинків у м. Рубіжне та два – у м. Новодружеськ. Є руйнування в м. Лисичанськ, Гірське, Попасна та с. Оріхове. ДСНС повідомляє, що вночі пожежно-рятувальні підрозділи області ліквідовували в м. Сєверодонецьк загоряння кіосків та житлових будинків, а в м. Лисичанськ численні займання житлових будинків та гаражів.

Окупанти обстріляли Криворізький та Синельниківський райони, про це повідомив керівник Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. Поцілили з «Градів» у Зеленодольську та Широківську громади. Влучили по двох селах. Ніхто не постраждав. У Покровській громаді був «приліт» ракети в поле. Людей не зачепило.

Російські війська наступають, щоб цілком узяти під контроль м. Попасна й намагаються захопити завод «Азовсталь» у м. Маріуполь. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ. На окремих ділянках території «Азовсталі» за підтримки авіації вони поновили штурмові дії. Нині на заводі перебувають сотні українських військових із полку «Азов» та морської піхоти, серед яких багато поранених, а також приблизно 200 цивільних.

«На Попаснянському напрямку основні зусилля ворог зосередив на встановленні повного контролю над населеним пунктом Попасна та відновленні наступу на населені пункти Лиман та Сіверськ (на півночі Донецької області)», – сказано в повідомленні.

На інших напрямах на Донбасі – сєверодонецькому, авдіївському, курахівському, новопавлівському та запорізькому – окупанти наступ не вели, але обстрілювали позиції українських захисників «з метою сковування дій наших військ та знищення артилерійських підрозділів», як пояснює Генштаб ЗСУ.

У Харківській області російські військові продовжують обстріли з реактивної та ствольної артилерії житлових кварталів та передмістя м. Харків, про це теж повідомляє Генштаб.

На південнобузькому напрямі російські війська не наступали, але обстрілювали міста й села Миколаївської та Херсонської областей і позиції Збройних сил України.

«Противник активних бойових дій не проводив, утримував зайняті рубежі, посилював системи протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби», – сказано в повідомленні.

У Генштабі ЗСУ повідомили також про збиття 14 російських безпілотників і літака.