Хроніка війни
7 травня 2022 (73 день)

Ранок 7 травня виявився недобрим.

На війні з російськими окупантами загинув Святослав Стеценко, засновник військово-патріотичної організації «Український легіон». Про це вранці повідомив адвокат Віталій Коломієць. «Святослав Стеценко, честь! Чоловік честі, ідеаліст, воїн. Багаторічний рушій боротьби українців за право на збройний захист. Ми продовжимо і закінчимо нашу справу. Я знаю, ви вірили в безсмертність душі. Спостерігайте там і підказуйте…» – написав Коломієць у Facebook.

«Я вірю, що душа вічна. Тому моя журба за загиблими побратимами світла. Ще потиснемо один одному руки”, – обіцяв сам Стеценко в тій самій соцмережі 29 квітня.

Національний музей Григорія Сковороди в Богодухівському районі Харківщини знищений прямим влученням російської ракети в ніч проти 7 травня. Снаряд улетів у дах будівлі, спалахнула пожежа. Вогонь охопив усі кімнати, про це повідомив «Суспільному» очільник Золочівської громади Віктор Коваленко. Унаслідок обстрілу поранення зазнав 35-річний працівник музею, який цієї ночі охороняв приміщення. Його витягли з-під завалів із травмою ноги й відправили до лікарні.

У смт Золочів на Харківщині російська армія знищила будинок 97-річного ветерана Другої світової війни. Іван Лисун залишився без житла, його хату, побудовану батьком, зруйнував снаряд окупантів. Івану Васильовичу 97 років, на війну з нацистами він потрапив одразу після повноліття, пройшов фронтовими шляхами до Німеччини.

На Київщині відновили залізничний міст, що сполучає смт Бородянка й м. Ірпінь та Буча з м. Київ. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков на своїй Facebook-сторінці. «На маршруті курсуватимуть поїзди Kyiv City Express. Найближчими днями також планується поновити курсування поїздів далекого сполучення відновленим мостом у напрямку Коростеня», – написав він.

Міст було зруйновано під час бойових дій. Кілька порожніх пасажирських вагонів, що їхали тоді евакуювати мешканців, зійшли з рейок.

Українські захисники завдають значної шкоди найбільш боєздатним підрозділам і передовій техніці Росії. Відновити їх складно через санкції. Про це повідомляє британська розвідка у своєму щоденному звіті, який поширило Міністерство оборони Сполученого Королівства. Щонайменше один із найсучасніших російських танків Т-90М, представлений у 2016 р., знищено в боях. Як стверджують розвідники, ця машина має покращену броню, модернізовану гармату й системи супутникової навігації. «Близько 100 танків Т-90М зараз перебувають на озброєнні серед найкраще оснащених російських підрозділів, зокрема тих, що воюють в Україні. Модернізована броня, призначена для протидії протитанковій зброї, є вразливою, якщо її не підтримують інші силові елементи», – зазначено в огляді. «Конфлікт в Україні завдає серйозної шкоди деяким з найбільш боєздатних підрозділів Росії. Після цього конфлікту Росії знадобляться значний час і витрати, щоб відновити свої збройні сили», – запевняє британська розвідка.

Замінити модернізоване та вдосконалене обладнання, як наголошено в повідомленні, буде особливо складно через санкції, які обмежують доступ РФ до критичних мікроелектронних компонентів.