Хроніка війни
8 травня 2022 (74 день)

Обласні військові адміністрації повідомляють про ситуацію на ранок 8 травня 2022 р.

Рятувальники розбирають завали сільської школи в Луганській області, знищеної авіаударом 7 травня. Обласна влада повідомляє, що може йтися щонайменше про 62 жертви. ДСНС України станом на 09:30 каже про двох загиблих, яких дістали з-під руїн.

У с. Привілля загинули два хлопчики, тяжких поранень зазнали їхні сестри та бабуся. У с. Шипилівка зруйновано двоповерховий будинок. За попередньою інформацією, під завалами опинилося 11 осіб.

На Донеччині – авіаудари та обстріли з реактивної артилерії м. Авдіївка, Святогірськ, Сіверськ, Лиман, Дружківка, Костянтинівка, Мар’їнка, а також Торецької та Очеретинської громад. За добу – четверо загиблих і дев’ять поранених. У Торецькій громаді під час обстрілу пошкоджено газогін. У м. Авдіївка ворог ударив по коксохімічному та фенольному заводах.

У Харківській області тривають запеклі бої на ізюмському напрямі. Уночі в м. Барвінкове російський снаряд влучив у двоповерховий житловий будинок. Під завалами знайшли тіло загиблої від вибуху жінки. Обстріли м. Харків. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

На Миколаївщині – обстріли обласного центру та інших населених пунктів. П’ятеро поранених, одна людина померла. Деталі щодо постраждалих уточнюються.

10 ракетних ударів упродовж доби зроблено було по м. Одеса та області. Дані про постраждалих та руйнування уточнюються.

На Херсонщині ситуація залишається складною, вибухи та обстріли. Окупанти продовжують захоплення приміщень місцевих рад.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що українські війська відійшли від м. Попасна. «На жаль, наші війська дійсно трохи відійшли від Попасної, тому що місто обстрілювали понад два місяці. Там і бомби, і ракети, і міни, і артилерія. Там зруйновано все вщент», – сказав він в ефірі національного телемарафону. «Наші відійшли на більш міцні позиції, які готувалися раніше», – додав керівник Луганщини.

Біля Херсона потрапило під артилерійський обстріл м. Гола Пристань. За повідомленням обласної прокуратури, поранень зазнало четверо цивільних. «За даними слідства, вранці 7 травня 2022 року збройні сили РФ вчинили артилерійську атаку на місто Гола Пристань Скадовського району. Пошкоджено житлові будинки, газову магістраль», – інформує ОВА.

Відомості щодо інших пошкоджених об’єктів наразі уточнюються.

Своєю чергою, Міністерство оборони Росії заявляє, що м. Гола Пристань обстріляли Збройні сили України тактичним ракетним комплексом «Точка-У». «Повністю зруйновано один будинок, де проживала сім’я з дитиною. Пошкоджено ще десять будівель, зокрема будинок ветерана праці», – сказано в заяві відомства.