Хроніка війни
10 травня 2022 (76 день)

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив про виявлення десятків тіл у м. Ізюм. Він зазначає, що «в тимчасово окупованому Ізюмі з-під завалів п’ятиповерхового будинку, який окупанти знищили ще в першій декаді березня», дістали «тіла 44 загиблих цивільних», і наголошує, що це черговий жахливий воєнний злочин російських військових проти мирного населення.

На Дніпропетровщині – ніч із постійними тривогами. Над ранок знову обстріляли з артилерії Зеленодольську громаду. В одному з її населених пунктів зачепило кілька будинків. Потерпілих не виявлено.

У м. Харків ніч була порівняно спокійна, упродовж доби – один постраждалий від обстрілів у Слобідському районі міста. В області обстрілювали Харківський та Балаклійський райони – четверо поранених. У с. Циркуни загинуло троє людей, дві жінки підірвалися на розтяжці. У м. Ізюм точаться бої.

На Луганщині епіцентр боїв перемістився в район смт Білогорівка (між м. Попасна та Лисичанськ), тривають обстріли м. Сєверодонецьк та Лисичанськ. Від удару по Лисичанському НПЗ сталося займання установки з вироблення елементарної сірки та низької прокладки нафтопроводу станції змішування бензинів, площа пожежі – 360 кв. м. Детальну інформацію щодо наслідків та постраждалих уточнюють.

У Донецькій області – важкі бої поблизу м. Лиман, у районі м. Мар’їнка та с. Новомихайлівка. У м. Мар’їнка – значні руйнування цивільної інфраструктури. Документувати пошкодження неможливо через постійні обстріли. У м. Авдіївка звечора та сьогодні зранку – артилерійські обстріли, прямі влучання в багатоповерхівки. Уночі – два авіаційні удари. Зараз ворог не припиняє обстрілів. Тривають вони й у м. Торецьк, Залізне та смт Нью-Йорк. У смт Нью-Йорк учора згоріла одна з небагатьох історичних пам’яток – паровий млин Петера Діка. Вона пережила дві світові війни. У м. Маріуполь росіяни провели акцію до 9 травня.

Військові на «Азовсталі» тримаються.

Увечері було випущено ракети по м. Одеса. Зруйновано торговий центр та склад готової продукції. Одна людина загинула, п’ятеро – в лікарні.

Петиція до ООН із закликом застосувати процедуру еxtraction (вивезення до третьої країни) до українських військових, заблокованих на «Азовсталі» в м. Маріуполь, станом на ранок 10 травня набрала понад 1 млн підписів. Її створила чотири дні тому дружина командира полку «Азов» Дениса Прокопенка Катерина. Петиція закликає генсека ООН Антоніу Ґуттеріша відновити засідання 11-ї надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї для розгляду гуманітарної ситуації в м. Маріуполь. У документі ГА ООН закликають ухвалити резолюцію, яка зобов’яже Російську Федерацію забезпечити евакуацію всіх людей із «Азовсталі» на територію, підконтрольну українському уряду, або до третіх, безпечних, країн. «Наразі час йде на лічені години, окупанти частково прорвались на територію заводу "Азовсталь". Кожна хвилина зволікання може вартувати величезних втрат з боку всіх, хто знайшов укриття на території заводу», – пишуть автори петиції. Вони закликають розпочати за тією самою процедурою також евакуацію цивільних, усіх поранених і тіл загиблих. Для цього необхідно забезпечити терміновий режим припинення вогню з гарантіями всіх сторін у м. Маріуполь.

Керівникам закладів дошкільної освіти м. Донецьк надійшло розпорядження відібрати персонал для роботи в м. Маріуполь, а також близьких до нього населених пунктах Мангуш, Нікольське та Ялта. Про це повідомляє українська розвідка в Telegram. Російська окупаційна адміністрація пояснює це необхідністю «організації роботи на місцях».

Так само нібито набирають і персонал банківських установ. Очікується, що керування місцевим фінансовим сектором перейде під контроль окупантів. «Переміщення кадрів пов’язане з недовірою окупаційних адміністрацій до місцевого населення, – стверджує українська розвідка. – Також дається взнаки виїзд персоналу на підконтрольну Україні територію та відмова частини співробітників співпрацювати з окупаційною владою».

Глава Офісу Президента Андрій Єрмак розкрив подробиці, що їх передбачає закон про ленд-ліз, який підписав лідер США Джозеф Байден. За словами керівника ОП:

  • Ленд-ліз означає розгортання військових, логістичних та промислових потужностей, як у США, так і в Україні. Американський ОПК запустить виробництво нової техніки та зброї для потреб ЗСУ.
  • Закон передбачає укладання міжурядових договорів про передачу в оренду або в борг із відстроченою оплатою за використання озброєнь з асортименту ВПК США. Співробітництво в межах ленд-лізу регулюватиметься міжурядовими договорами, деталі яких буде оприлюднено.
  • Акт розрахований на 2022 та 2023 рр.
  • Україна отримає високотехнологічну та ефективну зброю, постачання якої супроводжуватиметься навчанням бійців ЗСУ.
  • Закон про ленд-ліз дозволяє президентові США не узгоджувати дії щоразу з Конгресом. Це значно пришвидшить отримання озброєнь та іншої необхідної Києву допомоги.
  • Ленд-ліз стосується не лише зброї, можлива й інша допомога, включно з необхідними Україні матеріалами, перелік яких буде згодом узгоджений.
  • На дипломатичному рівні ленд-ліз є сигналом для всіх народів, що Україна переможе і що кожен має зробити для неї те, що йому під силу.