Хроніка війни
11 травня 2022 (77 день)

За інформацією Генштабу ЗСУ, росіяни не припиняють наступу на сході та півдні України, щоб установити повний контроль над територією Донецької, Луганської та Херсонської областей і отримати сухопутний коридор між ними й окупованим Кримом.

Найбільша активність російського війська – на Слобожанщині та Донеччині.

У м. Маріуполь вояки РФ і надалі блокують українські підрозділи на території заводу «Азовсталь».

На миколаївському напрямі тривають обстріли. Для придушення каналів радіозв’язку застосовуються комплекси радіоелектронної боротьби. Напередодні окупанти в с. Гірське на Луганщині обстріляли будівлю спеціальної школи, де навчалися діти з інвалідністю. «Заклад із сучасним ремонтом та новим обладнанням. Був – "завдяки" росіянам. Вихованців школи ми заздалегідь евакуювали», – заявив у Telegram керівник Луганської держадміністрації Сергій Гайдай. Він також повідомив, що 10 травня росіяни загалом 15 разів відкривали вогонь по житлових кварталах та інфраструктурі області.

У м. Сєверодонецьк пошкоджено газопровід – воно залишилося без блакитного палива, другу добу немає і світла. У смт Врубівка руйнування зазнали шість житлових будинків, а також будинок культури. У м. Рубіжне – три багатоповерхівки, у м. Лисичанськ – дві. У м. Сєверодонецьк – будівля готелю та багатоповерхівка.

На сєверодонецькому напрямі росіяни безрезультатно пробували встановити контроль над м. Рубіжне. Без успіху вони вели штурми також у районах смт Нижнє й Тошківка та с. Оріхове.

Ворог намагається посилити свій гарнізон на о. Зміїний, але українська армія запобігає цьому, завдаючи ударів дронами «Байрактар», про що повідомляє Міністерство оборони Британії. Після того як російський ракетний крейсер «Москва» пішов на дно, в західній частині Чорного моря діють менш захищені кораблі флоту РФ, як зазначено в повідомленні.

Водночас у МО Сполученого Королівства попереджають: якщо росіянам вдасться закріпитися на о. Зміїний із належним рівнем протиповітряної оборони, вони зможуть домінувати в північно-західній акваторії Чорного моря.

Американська розвідувальна спільнота вважає, що війна Росії проти України ставатиме «більш непередбачуваною і активною». Із цього приводу CNN цитує виступ директорки національної розвідки США Авріл Гейнс у Конгресі. Вона, зокрема, сказала про таке. Найближчий розвиток подій важко прогнозувати, бо «Путін зіткнувся з невідповідністю своїх амбіцій та наявними традиційними військовими можливостями Росії». Зростає імовірність того, що надалі він вдаватиметься до різкіших кроків: запровадить воєнний стан, переорієнтує промислове виробництво на рейки війни, віддасть наказ про ескалацію. Водночас застосування ядерної зброї Росією нині бачиться менш імовірним. Винятком може стати лише ситуація, коли кремлівський диктатор відчує «ризик для існування Росії».

Попри те що нині головні бої точаться на cході України, в розвідспільноті Сполучених Штатів не вважають, що Путін обмежиться лише східними територіями. Навіть якщо його наступ на Донбасі буде «успішним» і війська РФ дійдуть до адміністративних кордонів областей, це навряд чи «зупинить війну». У найближчому майбутньому Путін спробує окупувати два східні регіони – Донеччину та Луганщину, утримати контроль над м. Херсон і потенційно намагатиметься пробити «коридор» до Придністров’я. Але для цього він має оголосити загальну мобілізацію – зробити крок, на який досі не наважувався.

Оскільки й Росія, і Україна сподіваються здобути військову перемогу, на значний прогрес у переговорах навряд чи варто очікувати, принаймні в короткостроковій перспективі.