Хроніка війни
13 травня 2022 (79 день)

13 травня українські бійці досягли чудової цифри в кількості знищених ворожих літаків, тепер їх рівно 200!

Уже 2100 ракет випустила Росія по Україні від початку повномасштабного вторгнення. Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН.

«ЗСУ мають значний успіх на Херсонському напрямку в районі Олександрівки», – заявив депутат Херсонської облради, боєць ТрО Сергій Хлань.

Миколаївський військовослужбовець розвідувального підрозділу 79-ї окремої десантно-штурмової бригади зі стрілецької зброї збив безпілотний літальний апарат комплексу РЕБ «Леєр».

ЗСУ ліквідували російський вертоліт Мі-28 «Нічний мисливець». Цей ударний гелікоптер призначений для пошуку й знищення в умовах активної вогневої протидії танків та іншої броньованої техніки.

«Укроборонпром» відновив трофейної техніки окупантів на 1,5 млрд грн.

Унаслідок нічних обстрілів м. Миколаїв, за підрахунком мера Олександра Сєнкевича, пошкоджено 5 об’єктів інфраструктури, 10 багатоповерхівок (покрівля та вікна), 2 авто. Також постраждали дві системи очищення води, з якими в обласному центрі й так проблеми, та місткості для неї. Поранено п’ятьох людей, загиблих немає.

На Харківщині вночі окупанти знищили ракетним ударом Дергачівський будинок культури. Там був гуманітарний штаб.

РФ уранці розпочала наземну операцію в м. Маріуполь. «Окупанти під прикриттям обстрілів намагаються землею прорватися всередину заводу», – написав радник мера м. Маріуполь Петро Андрющенко. За його словами, ситуація стає дедалі складнішою.

На сіверському напрямі з території Російської Федерації ворог обстрілював з артилерії цивільні об’єкти на території Сумської області й завдав авіаудару по с. Товстодубове.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зникло понад 1200 дітей. За словами уповноваженого Президента України з прав дитини Дар’ї Герасимчук, іще 2389 українських хлопчиків та дівчаток вивезено до Росії.

В Україні запрацював сайт «Окупант» із даними військовополонених росіян. Сервісом зможуть користуватися громадяни РФ для отримання інформації про стан і місце перебування своїх рідних, які потрапили до українського полону, повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав у дії гаубиці калібру 155 мм типу М777, подякувавши американському народу за високоточну й ефективну зброю. Понад 1,5 тис. українських воїнів уже навчаються володіння технікою наших партнерів чи найближчими днями почнуть її опановувати.