Хроніка війни
14 травня 2022 (80 день)

Українські захисники з оперативно-тактичного угруповання «Схід» завдали вогневого ураження передовому пункту управління 1-ї окремої мотострілецької бригади «ДНР».

«Найгарячішою точкою лишається Ізюмський напрямок. Там наші збройні сили перейшли в контрнаступ. Ворог відступає по деяких напрямках», – заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

«ЗСУ відтіснили армію РФ до кордону в Харківській області, тим самим перерізавши одну з основних ліній постачання росіян в Ізюмі. У російсько-українській війні наближається переломний момент», – британський експерт Майк Мартін.

Окупанти не припиняють штурмувати завод «Азовсталь». Упродовж усього дня ворог скидає на захисників м. Маріуполь авіабомби, залучає важку артилерію і танки, застосовує велику кількість піхоти. Наші захисники й надалі тримають оборону. «За весь період оборони нам вдалося знищити близько 6 тис. одиниць ворожої сили, зокрема одного генерала. Це близько 78 танків. Це понад 100 одиниць бронетехніки. Це за підтвердженими даними», – заявив заступник командира полку «Азов» капітан Святослав Паламар («Калина»).

Уранці ворог обстріляв Широківську громаду Дніпропетровщини із ЗРК «Ураган». Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. «Люди не постраждали. У кількох будинках вибиті шибки. На деяких подвір’ях – касетні боєприпаси».

Ворог намагається наростити військову присутність на о. Зміїний, посилює систему протиповітряної оборони. Про це в ранковому відеозверненні повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

«Сухопутні війська ЗСУ тренуються на БТР М113, що вже стоять на озброєнні українських піхотинців, та відпрацьовують навички наступу. Тільки здійснюючи професійний та підготовлений наступ на російські-окупаційні війська, ми зможемо звільнити нашу землю від ворога», – зазначив командувач Сухопутних військ, генерал-полковник Олександр Сирський.

Інститут дослідження війни у США назвав м. Мелітополь центром партизанського руху на тимчасово окупованих територіях. За 79 днів окупації мелітопольці провели 20 успішних операцій опору росіянам, пошкодили об’єкти критичної інфраструктури й ліквідували понад 100 загарбників. Про це повідомив мер міста Іван Федоров.

Колону автомобілів із маріупольцями нарешті пропустили до м. Запоріжжя. Про це говорить радник міського голови м. Маріуполь Петро Андрющенко. У колоні від 500 до 1 тис. автівок. Вони очікували пропуску понад три дні.

Столицю України відвідала делегація зі США на чолі з лідером республіканської меншості у верхній палаті Конгресу Мітчелом Макконнелом.

Очільники посольств Великої Британії, США, Німеччини та Франції вперше від початку війни зібрались у м. Київ.

Вівчарка, яка служила в «росгвардії», але після розгрому окупантів в одному з районів Миколаївської області потрапила до Нацгвардії України, за місяць вивчила команди українською.

Відтепер київська арка Дружби народів матиме назву «Арка Свободи українського народу».

Сьогодні фінал «Євробачення-2022». Україна, за оцінками букмекерів, серед фаворитів.