Хроніка війни
15 травня 2022 (81 день)

«Опівночі ворог двічі обстріляв Широківську громаду, що у Криворізькому районі. Били з "Ураганів". Поцілили між селами. Ніхто не постраждав», – повідомив керівник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

15 травня близько 04:30 росіяни завдали ракетного удару по Львівській області. Про це заявив керівник ОВА Максим Козицький. Дві крилаті ракети окупантів знищені силами ППО. Чотири ракети влучили в об’єкт військової інфраструктури в Яворівському районі, неподалік кордону з Польщею. Об’єкт цілком зруйнований.

15 травня окупанти вперше застосували проти захисників м. Маріуполь запалювальні або фосфорні бомби. Самі вони стверджують, що було випущено запалювальні снаряди 9М22С із термітними кулями. Температура горіння близько 2–2,5 тис. градусів за Цельсієм. «Горіння зупинити майже неможливо», – стверджує радник мера міста Петро Андрющенко.

«Окупанти здійснили 11 артилерійських атак по Сєвєродонецьку, – інформує голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. – Є влучення в завод "Азот", технікум, багатоповерхівки, протягом доби поранено чотирьох жителів Луганської області».

«8-й полк спецназу разом із Нацгвардією та СБУ знищили залізничні мости, які знаходились на території, захопленій ворогом на Донбасі», – повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Удару завдали по ключовому сполученню між м. Рубіжне та Сєверодонецьк Луганської області. Таким чином наші військові зупинили наступ сил Росії в бік м. Сєверодонецьк та Лисичанськ.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна здатна зперемогти у війні з Росією, адже плани останньої вже зруйновані. Він додав, що наступ РФ забуксував.

В Україну приїдуть 42 слідчі Міжнародного кримінального суду – рекордна кількість для МКС. Про це прокурор Карім Хан заявив у інтерв’ю виданню Le Monde. Слідчі прибудуть до України наступного тижня.

Міністр закордонних справ України провів зустріч із держсекретарем США. Це була дуже важлива розмова. Повідомлено, що Сполучені Штати мають намір і надалі підтримувати Україну озброєнням та іншими вкрай потрібними речами.

Після 9 травня українці більше в’їжджають до країни, ніж виїжджають. Це засвідчують у Державній прикордонній службі. Загалом, за її даними, в Україну від 28 лютого в’їхало 1 млн 699 тис. осіб.

Фінляндія подасть заявку на вступ до НАТО. Про це заявив президент країни Саулі Нійністе.

IT-армія України здобула найбільшу перемогу в кібервійні з Росією! Їй вдалося зламати Rutube і знищити величезну кількість інформації.

Kalush Orchestra перемогли на «Євробаченні-2022»! Після свого виступу вони закликали врятувати м. Маріуполь та «Азовсталь». Також у новому кліпі на пісню «Стефанія» гурт показав усьому світові звірства росіян на Київщині: м. Буча, Ірпінь, смт Ворзель.

«Укрпошта» випустить марки, присвячені перемозі Kalush на «Євробаченні-2022», – повідомив гендиректор компанії Ігор Смілянський.