Хроніка війни
16 травня 2022 (82 день)

ДРГ росіян намагалися прорватися через кордон до Сумщини. Про це повідомив керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький. Сутичка сталася близько 07:00. Прикордонники дали бій нападникам, ті відступили на територію країни-агресора.

Понад сотню ударів за добу завдали по ворогу українські військові на півдні! Ракетно-артилерійські підрозділи у взаємодії з авіацією добре попрацювали на Херсонщині й презентували чергову серію Чорнобаївки, про це повідомлено у зведенні ОК «Південь».

Сили оборони України здійснили вогневе ураження польового складу боєприпасів росіян у районі с. Давидів Брід Херсонської області. У Харківській – ударили по ворожих складах у м. Ізюм. Там, як інформує Генштаб, знищено значний арсенал боєприпасів.

У м. Маріуполь основні зусилля окупанти зосереджували на блокуванні та ураженні наших підрозділів у районі заводу «Азовсталь». Масовані артилерійські й авіаційні удари тривають. Артилерією та системами залпового вогню окупанти били по м. Лисичанськ, Привілля, Новодружеськ, Рубіжне, с. Воєводівка, смт Білогорівка. Були масовані обстріли м. Сєверодонецьк. Унаслідок атаки на лікарню – двоє загиблих, дев’ять поранених, серед них одна дитина.

На Одещині ракетами, випущеними з літаків стратегічної авіації, вороги поцілили в об’єкт туристичної інфраструктури. Там зруйновано будівлі, після вибуху спалахнула пожежа, про це повідомили в ОК «Південь». Постраждало чотири особи, з них одна дитина, понівечено легковий автомобіль.

Ворог укотре атакував пошкоджений і неробочий міст через Дністровський лиман. Попередньо відомо, що потерпіло двоє дорослих, важко поранено маленьку дитину.

Із території «Азовсталі» вивезли 53 важкопоранених українських військових. Їх направили до лікарні в окупованому м. Новоазовськ. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор було доставлено в смт Оленівка. Відтак для повернення їх додому буде здійснено процедуру обміну. Про це розповіла заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Армія РФ утратила 485 військових та понад 80 одиниць техніки під час спроби форсувати р. Сіверський Донець.

Президент Володимир Зеленський призначив нового командувача сил Тероборони ЗСУ. Ним став генерал-майор Ігор Танцюра. Відповідний указ опубліковано на сайті глави держави. Танцюра доти був начальником штабу і заступником командувача Сухопутних військ ЗСУ.

Росія розконсервувала табори, які зберігалися ще з часів Радянського Союзу За даними розслідування британських журналістів, туди депортовано тільки з м. Маріуполь 65 тис. наших громадян.

США присвятили Україні доларові монети. На них викарбувана жінка – образ Свободи, за яку бореться Україна. Про це повідомляють в МЗС. Дизайн створено за малюнком художника й медальєра Адольфа Александера Вайнмана «Свобода, що йде».