Хроніка війни
18 травня 2022 (84 день)

ЗСУ визволили с. Дементіївка на Харківщині. Про це повідомив Генштаб.

За попередньою інформацією, артилерійським ударом захисники України сьогодні ліквідували командний пункт 810-ї окремої бригади морської піхоти (в/ч 13140, м. Севастополь) Чорноморського флоту РФ. Троє офіцерів командного складу бригади загинуло, чотирнадцятьох поранено.

Ворог фосфорними боєприпасами знищив школу в м. Авдіївка. Будівля згоріла вщент, обійшлося без постраждалих. У приміщенні перебували тільки чергові, їм пощастило врятуватися, про це розповів голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

Окупанти завдали чергового ракетного удару по Одещині з акваторії Чорного моря, про це повідомляє ОК «Південь». За попередньою інформацією, суттєвих руйнувань та постраждалих немає.

Зранку 18 травня від ворожого ракетного удару сталися руйнування та пожежа у приватному житловому секторі в Інгульському районі м. Миколаїв. Відомо про одного постраждалого, який зазнав осколкових поранень.

Керівник Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко повідомив: «Ворожа атака по Дніпру. Одну ракету наша ППО збила. Уламки впали на приватне подвір’я. Поранено жінку. Пошкоджено 2 будинки». Ще одна ракета вдарила по об’єкту транспортної інфраструктури. Його зруйновано.

У м. Мелітополь партизани ліквідували російських військових високого рангу. Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація.

Евакуація із заводу «Азовсталь» триває. Українські воїни перебувають в смт Оленівка, їхня безпека гарантована Туреччиною, а також лідерами західних країн. Вони чекають на обмін.

Росіяни двічі відкривали вогонь із мінометів та артилерії по території Шосткинського району, про це заявляє голова Сумської ОДА Дмитро Живицький. «Постраждала природа біля Середини-Буди. Людських утрат з нашого боку немає».

Президент Франції Емманюель Макрон стверджує, що заявку України на вступ до ЄС розглянуть під час саміту Європейської ради в червні.

Володимир Зеленський зустрівся з Андрієм Шевченком – в Офісі Президента повідомили, що Шевченко буде першим амбасадором UNITED 24 – платформи для збору пожертв на підтримку України.

Посольство США в Україні після тримісячної перерви відновило роботу в м. Київ.

18 травня посли Фінляндії та Швеції офіційно подали заявки своїх країн на вступ до НАТО. Вони зустрілися з генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенберґом.

Перший суд над військовим РФ за вбивство цивільного на Сумщині. На судовому засіданні прокурор зачитав короткий обвинувальний акт. Шишимарін підтвердив, що визнає вину цілком. Він також заявив, що готовий дати свідчення у справі.