Хроніка війни
19 травня 2022 (85 день)

Основні зусилля противник зосереджував на донецькому напрямі, застосовуючи авіацію, артилерію та міномети.

Також з артилерії та мінометів росіяни обстріляли прикордонні населені пункти Сумської області: Есмань, Сопич та Середина-Буда.

На Запоріжчині ворог заблокував понад 1 тис. автівок з українцями, які намагаються евакуюватися Про це повідомили в Запорізькій ОВА.

За інформацією мера м. Маріуполь Вадима Бойченка, 714 т авіабомб у тротиловому еквіваленті скинули окупанти на завод «Азовсталь» лише за останній місяць. Це без урахування «Градів», «Смерчів», «Точок-У», снарядів артилерії та ракет, запущених із човнів у морі.

Окупанти від ранку обстрілюють м. Сєверодонецьк із важкого озброєння, про це інформує голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Здебільшого відбуваються цілеспрямовані влучання саме в житлові будинки. 12 осіб убито, понад 40 зазнали поранень.

Британія передасть Україні артилерію, протикорабельні ракети й безпілотники. Про це заявив прем’єр-міністр країни Борис Джонсон.

Пентагон офіційно повідомляє, що морські піхотинці Корпусу морської піхоти Сполучених Штатів Америки готують буксировані 155-мм гаубиці M777 до відправлення разом з іншими засобами забезпечення та боєприпасами в межах безпекової допомоги США Україні.

Станом на ранок 19 травня 2022 р. щонайменше 658 дітей постраждали в нашій країні від рук ворога. За офіційними даними, 231 дитина загинула й понад 427 поранено.

Окупанти продовжують вивезення тіл із м. Маріуполь, приховуючи свої злочини. Зокрема, нелюди й надалі розбирають завали Драматичного театру. Учора та сьогодні тіла загиблих транспортували кілька разів вантажівками в бік смт Старий Крим. Територію розчистки охороняють, не даючи доступу до неї місцевим жителям.

Комітет Червоного Хреста заявив про реєстрацію всіх бійців, які виходять із «Азовсталі». Як сказано на його сайті, зібрана інформація дасть змогу відстежувати українських військових і підтримувати зв’язок із їхніми рідними. Водночас у МКЧХ кажуть, що не супроводжують військовослужбовців до місць утримання.

Австралія готує додаткову допомогу Україні: 20 броньованих автомобілів Bushmaster, 14 бронетранспортерів M113, медичне обладнання, устаткування для радіаційного моніторингу та засоби індивідуального захисту.

Ексдепутатка парламенту Норвегії воює за Україну. Сандра Андерсен Ейра прибула до м. Київ іще на початку лютого. Вона виконує обов’язки бойового медика.

Сенат Сполучених Штатів Америки одноголосно затвердив кандидатуру Бріджит Брінк на посаду посла США в Україні.

Європарламент ухвалив резолюцію із закликом створити міжнародний трибунал щодо злочинів Росії.