Хроніка війни
20 травня 2022 (86 день)

Українське командування дало полку «Азов» наказ припинити оборону м. Маріуполь і зберегти життя бійців. Про це повідомив Денис Прокопенко, командир полку. За його словами, всіх цивільних із заводу «Азовсталь» евакуювали, а важкопоранені військові отримали необхідну медичну допомогу. Відтак важкопоранених мають обміняти й вивезти на підконтрольну Україні територію. Зараз вирішується також питання з вивезенням та похованням тіл полеглих захисників м. Маріуполь.

Щонайменше троє людей загинуло від ворожого удару по школі в м. Сєверодонецьк. В укритті навчального закладу переховувалося понад 200 осіб, серед яких було багато дітей. Про це інформує очільник Луганської ОДА Сергій Гайдай. Крім того, він показав наслідки ворожих атак на м. Рубіжне. «Рубіжне розділило долю Маріуполя. Місто зруйноване вщент, уцілілих будівель немає. У дворах – кладовища. Розграбовані, випалені цегляні коробки – це тепер НАШЕ Рубіжне», – сказав посадовець.

«Спрацювали сили ППО», – влада м. Київ пояснила вибухи в столиці вранці 20 травня.

Росіяни вдарили ракетами по м. Малин, що на Житомирщині. Про це розповів Олександр Ситайло, тамтешній міський голова. Пошкоджено майже 100 будинків. За словами мера, жертв серед цивільного населення немає, але трьох людей поранено. Зазнав руйнування інфраструктурний об’єкт.

Завдали окупанти ракетного удару й по Одещині – там знищили пляжну вбиральню. Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».

Ракетою ворог зруйнував будинок культури в м. Лозова на Харківщині. Щонайменше семеро людей, серед яких 11-річна дитина, поранено. Про це заявив директор Центру екстреної медичної допомоги Віктор Забашта. Як повідомили в ДСНС, на місці гасять пожежу, розбирають завали.

На Херсонщині росіяни посилюють патрулювання й блокують виїзди на підконтрольну Україні територію. Про це інформує Оперативне командування «Південь». За словами військових, загарбники намагаються спрямувати українців до Криму.

На Київщині розмінували тільки основні автошляхи. На цілковите розмінування, як уточнив заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін, знадобиться кілька років.