Хроніка війни
21 травня 2022 (87 день)

Угруповання Об’єднаних сил продовжує оборонну операцію у визначеному районі відповідальності на донецькому й луганському напрямах. Українські захисники та захисниці з його складу відбили сьогодні дев’ять атак ворога. Ще на чотирьох локаціях тривають бої з окупантом.

ЗСУ знищили техніку росіян та їхню понтонну переправу через р. Сіверський Донець поблизу с. Серебрянка Донецької області.

Оперативне командування «Північ» повідомляє, що сьогодні зранку ворог знову обстріляв прикордоння Сумської області. Спостерігачі зафіксували шість «прильотів» у бік с. Кучерівка з території РФ. Утрат серед особового складу й техніки немає.

У небі над Вінниччиною сили ППО збили російську ракету. Про це повідомив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

На Рівненщині завдано ракетного удару по об’єкту військової інфрастуктури, кількість жертв та масштаби руйнувань, як інформує голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, уточнюються.

Ще один заклад культури знищили росіяни на Донеччині. Цього разу – музичну школу в м. Святогірськ. Вона опинилася під обстрілом сьогодні вдосвіта й була зруйнована вщент. У 2016 р. уряд Японії допоміг нам відремонтувати цю школу – то була частина проєкту «Сприяння стабілізації громад на Донбасі». Про це пише голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

Ворожий вертоліт завдав ракетного удару по околиці одного з населених пунктів на межі Харківської та Сумської областей. Крім того, по обіді з території Росії Сумщину обстріляли «Градами». Налічено близько півтора десятка пострілів. Також зафіксовано мінометні удари в бік с. Грем’яч, Миколаївка та Кучерівка.

Україні необхідні п’ять-сім років для цілковитого розмінування. «Наразі ми оцінюємо, що забруднено територію близько 300 тис. квадратних кілометрів. Це в десятки разів більша кількість, ніж має міжнародний досвід», – зазначає заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян.

Президент США Джо Байден підписав закон про виділення Україні 40 млрд доларів.

Міністерство оборони Сполучених Штатів оголосило про друге засідання координаційної групи з надання військової підтримки України. Воно відбудеться 23 травня в онлайн-форматі. Участь у зустрічі візьмуть представники понад 40 країн. Міністр оборони США Ллойд Остін уже провів переговори зі своїм українським колегою Олексієм Резніковим щодо Рамштайна-2.

Пентагон офіційно повідомляє, що «у Форт-Стюарт, штат Джорджія, військовослужбовці Aрмії США із 3-ї піхотної дивізії завантажують бронетранспортери M113, які прямують до Європи для надання військової допомоги Україні».

Португалія допоможе відновити українські школи та дитсадки. Про це повідомив її прем’єр-міністр Антоніу Кошта на пресконференції в м. Київ.