Хроніка війни
22 травня 2022 (88 день)

Верховна Рада продовжила воєнний стан до 23 серпня. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

ОК «Північ» інформує, що сьогодні вороги обстріляли прикордонний район Чернігівської області. Загалом зафіксовано шість пострілів. Утрат немає.

Близько 13:00 ворог завдав ракетного удару по об’єктах інфраструктури Житомирщини. Чотири крилаті ракети знищені ППО, три ракети – авіацією, одна – підрозділом зенітних ракетних військ повітряного з’єднання.

Окупанти обстріляли 45 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, зруйнували й пошкодили 116 цивільних об’єктів: 106 житлових будинків, гуртожиток будівельного ліцею, господарські будівлі двох підприємств, сільгосптехніку, магазин тощо.

На Луганщині збито російський Су-25, пілот катапультуватися не встиг.

Над Фастівським районом Київщини ППО знищила ворожу ракету. Попередньо – жертв та руйнацій немає.

На Донеччині окупанти завдали авіаудару по храму в с. Богородичне, в підвалі якого жило близько 100 служителів церкви: монахині, монахи та діти. Скит Святогірської лаври було зруйновано, люди не постраждали. Поліцейські разом із військовими, прикордонниками й теробороною вивезли понад 40 жінок, 20 дітей та чоловіків у безпечніше місце.

На запорізькому, курахівському й авдіївському напрямах фіксується зниження інтенсивності бойових дій.

Ворог намагається прорвати українську оборону на слов’янській та донецькій ділянках.

Сергій Гайдай, очільник Луганської ОДА, повідомляє, що багатоповерхівки на околицях м. Сєверодонецьк росіяни розстрілюють упритул із танків.

У Білорусі зафіксували рух «Іскандерів» до кордону з Україною. Це стало першим пересуванням такої техніки за останні два місяці.

У м. Чугуїв на Харківщині, де точилися важкі бої, повністю знищено 3 багатоквартирні будинки та 15 приватних. 177 будинків пошкоджено. Також зруйновано два мости.

Президент Польщі Анджей Дуда прибув до України й виступив у Верховній Раді. Під час його промови були присутні глава української держави та уряд. «Після Бучі, Бородянки, Маріуполя з Росією не може бути справ як звичайно, панове президенти і прем’єри!» – звернувся Дуда зі стін Верховної Ради до світових лідерів.

Між Україною та Польщею буде спрощено перетин кордону, про це заявив президент України Володимир Зеленський у Раді після промови свого польського колеги. Він зазначив, що буде ухвалено відповідну двосторонню угоду.

Португалія направила літак із військовим обладнанням для Збройних сил України.

Ізраїль не просто дав дозвіл на постачання в Україну озброєнь із його технологіями, а теж надіслав борт зі зброєю.