Хроніка війни
23 травня 2022 (89 день)

Сьогодні День морської піхоти України. Командувач Cил оборони генерал-лейтенант Сергій Наєв відвідав підрозділи морської піхоти, які боронять позиції на запорізькому напрямі. Він привітав особовий склад із професійним святом.

На Харківщині звільнено 24 населені пункти. Село Кутузівка було деокуповано на початку травня. Близько 170 місцевих мешканців понад два місяці жили в підвалі дитячого садочка. Серед них 40 дітей віком від 3 місяців до 12 років.

Окупанти не припиняють обстріли позицій Сил оборони поблизу державного кордону в Сумській та Чернігівській областях.

На бахмутському напрямі противник намагався наступати, успіху не мав. У бік смт Луганське провів розвідку боєм, але змушений був відійти.

Речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник повідомив, що російські війська наступають у бік м. Сєверодонецьк, нині тривають активні бойові дії. Він розповів, що українські захисники відбили російську атаку в смт Метьолкіне. Зазнавши втрат, окупанти відступили.

Державна прикордонна служба офіційно поінформувала, що справжнього автора славнозвісної фрази «Русский военный корабль, иди на ...» звільнено з російського полону тільки зараз.

ООН зафіксувала 3930 випадків загибелі та 4532 – поранень цивільного населення України після початку повномасштабного російського вторгнення.

Після удару по смт Десна на Чернігівщині 17 травня: під уламками знайшли 87 загиблих. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський під час Всесвітнього економічного форуму.

Усю ніч сьогодні ворог обстрілював мирне м. Білопілля та його околиці на Сумщині. Зі своєї території росіяни випускали ракети, гатили із САУ, близько першої ночі був авіаудар. Людських жертв немає.

«На Херсонщині наразі відбувається друга Буча», – повідомила Людмила Денісова.

На прикордонних ділянках Київщини, Житомирщини та Рівненщини встановили обмеження, які діятимуть від 23 травня до закінчення воєнного стану, про це повідомили в МВС. Цивільним особам заборонено будь-яке пересування ближче ніж за кілометр до держкордону.

Уряд Швеції ухвалив рішення про посилення військової допомоги Україні.

Данія передасть Україні протикорабельні ракети Harpoon та пускові установки до них, – повідомив очільник Міноборони США Ллойд Остін.

Володимир Зеленський узяв участь у погашенні поштової марки серії «Русскій воєнний корабль…», яку ввела в обіг «Укрпошта» спеціально до Дня морської піхоти України.

Окупанти вагонними нормами вивозять зерно зі складів м. Бердянськ. Уздовж усього Мелітопольського шосе вишикувалась автомобільна колона з украдених зерновозів.

Військового РФ Шишимаріна засуджено до довічного ув’язнення за вбивство мирного жителя на Сумщині.