Хроніка війни
26 травня 2022 (92 день)

Напередодні на Хмельниччині ППО збила дві ворожі ракети. Жертв та руйнувань, як повідомив начальник Хмельницької ОДА Сергій Гамалій, немає.

Тоді ж таки росіяни провели потужний і тривалий артилерійський обстріл м. Лисичанськ в Луганській області. Ворог намагався штурмувати нашу оборону поблизу с. Устинівка та сусіднього м. Лисичанськ. Як наслідок – двоє загиблих у селі, один – у місті.

Обласний центр Луганщини м. Сєверодонецьк – під українським прапором. Окупанти цілеспрямовано гатять по людях. Обстріляно Лисичанський центр гумдопомоги, сєверодонецькі підприємства «Азот» та «Імпульс».

Ганна Замазєєва, голова Миколаївської облради, повідомила, що за добу в регіоні чотирнадцять жителів зазнали поранень, одна жінка загинула. Найбільше дістається Миколаївському та Баштанському районам, де вкотре пошкоджено і знищено житлові будинки, щонайменше чотири соціальні об’єкти.

Збройні cили України ведуть інтенсивні бої з окупантами. Найгарячіше – на Ізюмщині. Росіяни намагаються покращити тактичне положення в районі м. Ізюм та відновити наступ на м. Слов’янськ.

Росіяни знову обстріляли м. Харків: семеро людей загинуло, сімнадцятьох поранено Про це повідомив очільник Харківської ОДА Олег Синєгубов.

Наші військові хірурги провели операцію, яка не має аналогів у світі. Минулого тижня у військово-мобільному госпіталі в одному з прифронтових міст уперше в Україні виконано сучасну лапароскопічну операцію – видалення нирки при вогнепальному пораненні з руйнацією органа. На цей момент у мобільному госпіталі виконано вже дві такі операції, чим урятовано життя наших воїнів.

«Викрадення щонайменше 230 тисяч українських дітей в числі 1,4 млн громадян України, насильно депортованих до Росії, є злочином, спрямованим на знищення української нації», – зазначив радник представництва України при ООН Сергій Дворник.

Станом на ранок більш ніж 676 дітей постраждало в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації. За офіційними даними, загинуло 240 хлопчиків та дівчаток, поранено понад 436. Цифри не остаточні, триває робота з їх уточнення в місцях активних бойових дій, на тимчасово окупованих та визволених територіях.

Генеральний штаб ЗС України повідомляє, що причіпні саморухомі гаубиці FH70 калібру 155 мм уже нищать ворога на передовій.

Цього тижня Сполучені Штати надали Україні нову підтримку обсягом 4 млн доларів для знешкодження російських мін та нерозірваних бомб, щоб родини могли безпечно повернутися додому.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Прем’єр-міністром Фінляндії Санною Марін, яка вперше відвідує Україну. Крім столиці вона побувала в м. Ірпінь та Буча.

Сполучені Штати Америки, Велика Британія та Європейський Союз створили Консультативну групу щодо злочинів, пов’язаних зі звірствами (ACA), – для міжнародної підтримки Офісу генерального прокурора в питаннях розслідування військових злочинів Росії.

В Україні заснували портал «Скажи правду». Кожен свідок злочинів ворога на українській землі може залишити інформацію про скоєне росіянами, заповнивши форму на сайті. Там є і приклади порушень та злочинів. Докази передадуть представництву України в Європейському суді з прав людини та Міжнародному суду ООН.