Хроніка війни
27 травня 2022 (93 день)

Напередодні росіяни завдали чергового удару по м. Харків. Унаслідок обстрілів загинуло 8 осіб, серед них п’ятимісячне маля. Ще 17 українців зазнали поранень.

На харківському напрямі противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих позицій та стримуванні просування наших військ.

На донецькому – окупанти продовжують активні наступальні дії. Ведуть вогонь по наших підрозділах, завдають ракетних ударів, перегруповують війська.

Унаслідок ракетного удару по Дніпропетровщині близько 10 людей загинуло, ще близько 30 зазнали поранень. Про це повідомив Геннадій Корбан. За його словами, ракета «Іскандер» влучила в полігон Нацгвардії. Запустили її з Ростовської області.

«Лиман на Донеччині переважно контролюють окупанти, українські військові зайняли нові позиції», – поінформував голова Луганської ОДА Павло Кириленко. Він зазначив, що особливо гарячі бої точаться на лиманському напрямі.

Українські війська й надалі обороняють м. Сєверодонецьк, вони відбили атаки ворога. Про це заявив голова Сєверодонецької міської ВЦА Олександр Стрюк. Майже дві третини периметру міста зайняті рашистами, воно перебуває в жорсткій обороні.

Близько 14:00 винищувач МіГ-29 Повітряних сил ЗСУ в небі Херсонщини ліквідував російський винищувач Су-35, який полював за літаками української штурмової авіації, про це повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ.

Сьогодні військовослужбовці зенітного ракетно-артилерійського дивізіону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ на Харківщині збили черговий бойовий вертоліт російських окупантів Ка-52 «Алігатор», застосувавши переносний зенітно-ракетний комплекс Piorun («Перун»).

Унаслідок артобстрілу м. Гуляйполе на Запоріжжі потрощено десятки будинків. Інформації щодо потерпілих немає. Російські війська й надалі завдають жителям регіону значних матеріальних збитків, про це пише Запорізька ОВА.

Українські вчителі з тимчасово окупованого м. Херсон відмовилися співпрацювати з російськими загарбниками й викладати в школах за «новою програмою». Про це повідомив очільник Херсонської ОДА Геннадій Лагута.

Зберігається загроза завдання росіянами з території Білорусі ракетних ударів по критичних об’єктах цивільної інфраструктури в Україні через переміщення дивізіону ОТРК «Іскандер-М» із району м. Осиповичі, що в Могильовській області, до прикордонних районів Брестської.

Після розмови з держсекретарем США Ентоні Блінкеном очільник українського МЗС Дмитро Кулеба написав у Twitter, що важке озброєння від Сполучених Штатів уже надходить до України.

Сьогодні Україна вперше в історії незалежності разом із європейською спільнотою святкує День екстреної медичної допомоги. На межі людських можливостей. Під ворожим вогнем. Ризикуючи власним життям. Доїхати, надати першу допомогу, довезти до лікарні…