Хроніка війни
28 травня 2022 (94 день)

Генштаб повідомляє, що ЗСУ пішли в наступ у Херсонській області. Ворог обороняється на невигідних рубежах поблизу с. Андріївка, Лозове та Білогірка. Бої тривають.

Ворожий літак здійснив шість пусків некерованих ракет по прикордонних територіях Сумського району. Ракети влучали поза межами населених пунктів. Крім того, ворог випустив п’ять мінометних мін із боку російського с. Троєбортне по прикордонню Шосткинського району.

У м.Лисичанськ окупанти завдали авіаудару по кінотеатру «Дружба», в підвалах якого доти ховалися мирні жителі. За м. Лиман, як повідомляє Міноборони України, точаться бої, місто рашистами не взяте. Маршрут Бахмут – Лисичанськ під нашим контролем, хоч і прострілюється артилерією ворога.

Російська армія безперервно знищує м. Сєверодонецьк. Відбувається обстріл з усіх видів озброєння, включно з авіаударами. У місті загинуло 1,5 тис. цивільних громадян. Пошкоджено 90 % житлових будинків.

Українські воїни-артилеристи Угруповання Об’єднаних сил добре освоїли французькі САУ на колісному шасі Caesar. Генштаб ЗСУ оприлюднив фото, на якому військові ефективно нищать російських окупантів.

Уранці загарбники обстріляли житлові квартали м. Миколаїв. Щонайменше дві ворожі ракети розірвались у дворах багатоповерхівок. Пошкоджено кілька будинків.

У «Донбасенерго» ухвалили рішення зупинити роботу Слов’янської ТЕС. Електростанція працювала впродовж усієї активної фази війни, а працівники героїчно забезпечували її роботу.

Уповноважена із прав людини Людмила Денісова відвідала наших звільнених із російського полону військових у лікарні. Вони повідомили про факти катування й нелюдського поводження окупантів. З особливою жорстокістю тортури застосовували до офіцерського складу Збройних сил України та бійців загону спеціального призначення «Азов». Також рашисти вводили їм невідомі препарати на літеру «М», після чого вони непритомніли й утрачали пам’ять.

Самохідні артилерійські установки M109 уже в нас і скоро нищитимуть ворога.

Україна отримує протикорабельні ракети Harpoon, це підтвердив міністр оборони Олексій Резніков. Новітню зброю надають Данія, Велика Британія, Нідерланди, до цього процесу також долучаться й інші держави. Україні відправлять і пускові установки наземного базування до Harpoon.

До Київщини з офіційним візитом завітав міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі. Закордонна делегація, у складі якої він перебував, оглянула житловий сектор у м. Ірпінь, на власні очі побачивши зруйновану й пошкоджену бойовими Росії інфраструктуру.

Очільник МКІП Олександр Ткаченко оприлюднив свіжу статистику російських військових злочинів проти культурної спадщини України. Зовсім зруйновано 9 об’єктів на Донеччині, Київщині, Сумщині та Чернігівщині. Інші зазнали ушкоджень різного ступеня. Стан іще 23 об’єктів залишається невідомим через відсутність інформації з тимчасово окупованих територій та місць активних бойових дій.