Хроніка війни
29 травня 2022 (95 день)

Ситуація дуже складна. Особливо у тих районах на Донбасі та Харківщині, де російська армія намагається вичавити хоч якийсь результат для себе. Ключові напрями боротьби – м. Сєверодонецьк, Лисичанськ, Бахмут. Але наша оборона тримається.

Увечері 28 травня окупанти вдарили двома ракетами по околицях м. Кривий Ріг, що на Дніпропетровщині, про це повідомив голова місцевої ОДА Валентин Резніченко. Ракети влучили у промислове підприємство, є сильні руйнування.

На харківському напрямі російські окупанти задіяли для обстрілів ствольну та реактивну артилерію. Авіаційного удару завдали по смт Прудянка.

На слов’янському – противник за підтримки артилерії вдавався до штурмових дій на ділянці Пасіка – Богородичне, але успіху не досягнув. Кілька разів обстріляв із артилерії та мінометів райони с. Велика Комишуваха, Довгеньке й Вірнопілля.

Ворог завдав чотирьох ракетних ударів по с. Верхньокам’янське, смт Врубівка та м. Соледар.

Зі своєї території росіяни знову обстріляли Сумщину – зафіксовано близько 20 вибухів Про це заявляє Оперативне командування «Північ». Утрат серед українських особового складу й техніки немає.

Наші захисники відкинули ворога від траси Лисичанськ – Бахмут, вибили із смт Тошківка. Про це повідомив Сергій Гайдай, голова Луганської ОДА.

Ворог обстріляв сонячну електростанцію в м. Мерефа на Харківщині. Про ракетний удар розповів керівник електростанції Володимир Рончаковський. Вона повністю вийшла з ладу.

Мер м. Краматорськ Олександр Гончаренко повідомляє, що внаслідок бойових дій перебито високовольтну ЛЕП. І це місто, й усі сусідні залишилися без світла.

Президент України Володимир Зеленський у межах робочої поїздки до Харківської області відвідав передові позиції українських військових. Він ознайомився з оперативною обстановкою в зоні відповідальності підрозділів, а також вручив військовослужбовцям державні нагороди й цінні подарунки, поспілкувався із захисниками.

В окупованому м. Мелітополь відбувся мітинг на підтримку України, організований рухом «Жовта стрічка». Кілька десятків людей принесли імпровізовані плакати й національні прапори, щоб показати російським військам: ніхто не здасться.

Україна отримає MLRS! Про це повідомив радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк.

Польща передасть Україні 18 самохідних артилерійських 155-мм установок AHS Krab – зброю 155-мм калібру, яка стріляє на відстань до 40 км, про це інформує Polskie Radio.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль навів сумну статистику: «Кількість цивільних жертв у десятки разів перевищує жертви серед військових. Це доводить те, що російська армія і Росія воюють із цивільним населенням України, а не з нашими Збройними силами».

Литовці зібрали 5 млн євро за три дні на «Байрактар» для України. Про це заявив засновник литовського інтернет-мовника Laisves TV Андрюс Тапінас, який і ініціював цей збір коштів. Безпосередньо закупівля безпілотника організована литовським Міністерством оборони. Наступного тижня воно планує підписати лист щодо намірів придбати цей апарат у Туреччині.