Хроніка війни
31 травня 2022 (97 день)

Очільник Сєверодонецької військової адміністрації розповів, що приблизно половина міста захоплена росіянами. Місто обороняється. Місто – українське. Наші воїни тримають лінію оборони і, сподіваємося, ближчим часом виб’ють ворога. Евакуацію з міста зупинено. Вона неможлива через бойові дії. За минулу добу близько 10 жителів зазнали поранення.

Окупант завдав авіаудару по м. Сєвєродонецьк і влучив у цистерну з азотною кислотою на хімзаводі. Про це повідомив Сергій Гайдай, очільник Луганської ОДА.

Крім того, був ворожий ракетний удар по підрозділах наших військ у Сумській області з літаків Су-30СМ.

Триває підготовка окупантів до відновлення наступу в напрямі м. Ізюм та Слов’янськ.

По м. Слов’янськ вони теж завдали ракетного удару. Як повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко, там загинуло троє людей, шістьох поранено, пошкоджено школу і щонайменше сім багатоповерхівок.

Під постійними обстрілами росіян перебувають м. Бахмут і дорога Лисичанськ – Бахмут. Цивільні намагаються евакуюватись із міста, доки наші військові утримують і сам населений пункт, і трасу. У ОВА кажуть, що нині ворога відкинуто майже на 50 км від цієї дороги.

На Запоріжчині українські захисники успішно застосовують безпілотники Puma, що надійшли ЗСУ від США. Про це повідомляє українське Міністерство оборони.

Головою Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими призначено начальника ГУР МО України.

Окупанти розпочали процедуру прийому документів для видавання російських паспортів у м. Маріуполь. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

Суд на Полтавщині визнав російських військових Олександра Бобикіна та Олександра Іванова винними в порушенні законів та звичаїв війни. Прокуратура попросила засудити їх до 12 років в’язниці – найтяжчого можливого покарання.

Російські загарбники йдуть на війну, підписуючи згоду на вбивство цивільних. Про це СБУ розповів полонений снайпер із РФ. Українські захисники схопили його під час бойових дій на території Волноваського району Донеччини.

Президент України Володимир Зеленський сьогодні зустрівся зі своєю словацькою колегою Зузаною Чапутовою. Завершився офіційний візит в Україну делегації Збройних сил Словацької Республіки, яку очолював начальник їхнього Генерального штабу генерал Даніель Змеко.

Адміністрація президента США Джозефа Байдена ухвалила рішення передати Україні ракетні системи, які уражають цілі на відстані понад 64 км, про це повідомляє WSJ.

НАТО ухвалило декларацію щодо підтримки євроатлантичного курсу України, – прес-служба Верховної Ради.

Європейський Союз разом із партнерами по G7 виділить Україні ще 9 млрд євро. Про це повідомив голова Єврокомісії Шарль Мішель під час саміту ЄС у Брюсселі.

В Україні з’явилося нове свято – День Української державності. Відповідне рішення ухвалила Верховна Рада. Відзначатимуть його 28 липня, в День хрещення Київської Руси-України.