Хроніка війни
1 червня 2022 (98 день)

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай стверджує, що росіяни контролюють 70 % м. Сєверодонецьк. Одна частина українських військ відійшла на зручніші, заздалегідь підготовлені позиції, інша – продовжує бої всередині міста.

Вороги знову обстріляли Криворізький район, а також випустили три ракети з РСЗВ «Торнадо» по Синельниківському району Дніпропетровщини. Про це повідомляє голова місцевої ОДА Валентин Резніченко.

Військові РФ також завдали ракетного удару з літака по території Шалигинської громади Шосткинського району Сумщини. За попередньою інформацією, було випущено шість ракет. Дані щодо руйнувань та постраждалих уточнюють.

На півночі Херсонщини підрозділи української армії визволили від окупантів понад 20 населених пунктів. Про це інформує голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута.

На харківському напрямі ворог здійснює вогневе ураження позицій Сил оборони зі ствольної та реактивної артилерії в районах с. Руські Тишки, смт Золочів та м. Дергачі.

На донецькому напрямі противник завдавав авіаційних ударів силами оперативно-тактичної авіації в районах населених пунктів Авдіївка, Нью-Йорк, Новоселівка, Щербаки та армійської авіації – неподалік с-щ Роти, Покровське й Новоселівка.

Упродовж двох годин по смт Комишуваха в Запорізькому районі росіяни гатили артилерією.

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Newsmax сказав: «Ситуація дуже складна: ми втрачаємо 60–100 солдатів на день убитими в бою і близько 500 людей пораненими».

Окупанти підірвали мости через р. Інгулець на Херсонщині. Таким чином, як пояснює ОК «Південь», вони намагаються протидіяти контрнаступу ЗСУ.

Російські війська споруджують інженерні позиції за 3 км від державного кордону України в Брянській області РФ, про це заявив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

Бійців Територіальної оборони України озброїли американськими гвинтівками M14. Зокрема, їх отримала 121-ша бригада Тероборони Кіровоградщини.

Володимир Зеленський узяв участь у відкритті українсько-польських міжурядових консультацій. За його словами, засідання двох урядів у такому форматі відбувається вперше і є історичним для наших держав.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький разом із міністром розвитку громад та територій України Олексієм Чернишовим і очільником Київської ОДА Олексієм Кулебою відкрив у смт Бородянка перше модульне містечко для внутрішньо переміщених осіб на Київщині.

Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги Україні. Його схвалив президент Джозеф Байден сьогодні вранці.

Олаф Шольц стверджує, що Німеччина надасть Україні сучасні системи ППО IRIS-T.

Заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко заявила, що від початку війни слідчі Нацполіції порушили 393 кримінальні провадження щодо злочинів, скоєних військовими РФ, від яких постраждало 588 дітей, зокрема: 162 дитини загинули, 323 – поранені, 103 – безвісти зникли.

Акція в пам’ять про вбитих окупантами дітей відбулась у центрі м. Львів, на пл. Ринок. Там установили вісім шкільних автобусів, на сидіння яких поклали іграшки. «Сьогодні шкільні автобуси на площі Ринок порожні. 243 дитини більше ніколи не приїдуть до Львова», – сказав мер міста Андрій Садовий.