Хроніка війни
2 червня 2022 (99 день)

Очільник Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що напередодні ввечері чотири ворожі крилаті ракети вдарили по залізничній інфраструктурі у Стрийському та Самбірському районах. Об’єкти суттєво пошкоджені, багато поїздів затримується. Постраждало п’ять осіб.

Водночас на Обухівщині збили ворожу ракету, спрацювало ППО. Постраждалих та руйнувань немає.

Уночі російський літак завдав трьох ракетних ударів по території Краснопільської громади Сумського району. Один будинок зруйновано вщент, іще кілька пошкоджено. Щонайменше троє людей поранені.

У Генштабі Збройних сил України повідомили, що бійці 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади знешкодили новітній російський дрон-камікадзе «Куб-БЛА».

ЗСУ знищили два десантні катери окупантів. Їх ховали у Дніпровсько-Бузькому лимані й готували до диверсійно-розвідувальних дій. Про це повідомили в ОК «Південь».

Один із російських гвинтокрилів, які знешкодили бійці 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців іще на початку повномасштабного вторгнення, підняли з дна Київського водосховища.

По Миколаївщині завдано масованого ракетного удару із застосуванням стратегічної авіації. Чотирма крилатими ракетами противник ударив по раніше зруйнованому залізничному мосту біля с. Трихати.

У м. Сєверодонецьк українські військові проводять вдалі спецоперації, беручи окупантів у полон. Близько 800 людей ховаються в кількох бомбосховищах під хімічним заводом «Азот». Місто зазнає ракетних обстрілів із боку Росії. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Ворог обстріляв Синельниківський район Дніпропетровщини. На місці рятувальники виявили близько 40 сучасних касетних бойових елементів від снаряду РСЗВ. Жертв та руйнувань немає.

Упродовж доби окупанти обстріляли також близько 30 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, зруйнували й пошкодили 52 цивільні об’єкти. Загинуло п’ять цивільних, іще семеро зазнали поранень.

Рашисти вкрали на Чорнобильській атомній електростанції, яку займали понад місяць, обладнання на суму близько 135 млн доларів. Загарбники вивезли 690 комп’ютерів, 344 автомобілі, 1500 дозиметрів, майже все протипожежне обладнання й багато незамінних пристроїв, потрібних для функціонування електростанції.

Ірландія визнала дії Росії в Україні геноцидом. Про це заявив Марк Дейлі, спікер верхньої палати парламенту республіки.

Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде повідомила, що її держава відправить Україні протикорабельні ракети, протитанкову зброю та гвинтівки калібру 12,7 мм разом із боєприпасами.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас сказав, що з президентом Турецької оборонної агенції підписано угоду про купівлю ударного безпілотника Bayraktar для України. 6 млн євро на нього зібрали литовські громадяни. Згодом Туреччина повідомила, що безпілотник литовцям вона подарує! Литовський міністр оборони повідомив, що тепер на зібрані кошти його держава зможе купити боєприпаси для Bayraktar, а решта коштів піде на підтримку України.

У м. Київ почали реконструкцію житлових будинків, пошкоджених російськими обстрілами. Про це повідомляє міська державна адміністрація.