Новини
Наукова дискусія

У музеї відбулася чергова панельна дискусія з учителями історії м. Києва. Цього разу обговорювали тему нацистського окупаційного режиму в Україні в 1941–1944 рр.

Партнерами зустрічі стали Інститут післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка та Український центр вивчення історії Голокосту.

У фокусі диспуту опинилася одна з найтрагічніших та найбільш травматичних сторінок української історії ХХ ст., а саме період нацистської окупації.

Професор Фелікс Левітас, доктор історичних наук, завідувач кафедри історичної та громадянської освіти Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка, розповів про сучасні методи викладання згаданої теми у школі. Йому вдалося систематизовано окреслити характерні риси нацистського окупаційного режиму, актуалізувати катастрофічні наслідки його деструктивного панування на українських теренах.

Анатолій Подольський, кандидат історичних наук, директор Українського центру вивчення історії нацистського геноциду, сконцентрував увагу на трагедії Голокосту, артикулюючи складні й неоднозначні питання українсько-єврейських взаємин. Історик підкреслив, що, викладаючи історію Голокосту, необхідно розглядати цю трагедію не як минуле виключно єврейського народу, а передусім як складову української історії та один із трагічних епізодів спільного досвіду сусідів, які понад тисячу років співіснують на українській землі. Корисним доповненням до виступу науковця стала презентація освітніх видань Українського центру вивчення історії Голокосту для вчителів.

Науковці музею розповіли про музейні засоби репрезентації цієї теми.

Старший науковий співробітник Олександр Пастернак зазначив: «Музей намагається показувати війну крізь призму окремих людських доль, тому в контексті трагедії Бабиного Яру та пам’яті про неї ми повертаємо жертвам їхні імена, їхні обличчя, їхні людські історії, які свого часу були стерті, забуті й перетворені обома тоталітарними режимами на безликі дані статистики».

Завідувач відділу рухів Опору кандидат історичних наук Олександр Білоус презентував аудиторії науково-документальне видання «Концтабір Аушвіц – український вимір: дослідження, документи, свідчення». Він познайомив учасників зустрічі із сучасними науковими розвідками на відповідну тему й репрезентував унікальні біографічні історії мешканців України, які в роки війни опинилися в найстрашнішому нацистському таборі смерті. Видання «Концтабір Аушвіц – український вимір» окрім наукової ваги має ще й надзвичайно потужний едукаційний потенціал, оскільки може бути використане освітянами як довідкова база для створення програм та уроків на теми нацистського окупаційного режиму, Голокосту та ін.

Ми продовжимо такі методичні зустрічі з учителями для формування збалансованого та об’єктивного погляду на Другу світову війну.