Новини
Дебальцеве: п’ять років потому

П’ять років тому відбулося трагічне виведення українських військових із Дебальцівського плацдарму. Увага українців була прикута до фронтових новин. Затамувавши подих, ми молилися й сподівалися, що наші захисники врятуються. Усієї правди про ті смертоносні дні ми не знаємо дотепер, проте пам’ять учасників подій довічно зберігає чимало реалій.

У просторі музейного проекту «Український Схід» традиційно згадували про ті бої та вшановували полеглих. У ході пам’ятного заходу відвідувачам презентували частину експозиції, присвяченої Дебальцевому. Кінолекційна зала була переповнена. Там відбувався показ документальної стрічки «Перехрестя Балу» (режисер – Євгеній Коваленко, сценарій Георгія Спасокукоцького та Володимира Патоли, 2017 р.). Фільм представив генеральний продюсер Міжнародного продюсерського центру «Фор-Пост» Олександр Дріз. У основі кінокартини – документальний відеоряд, відзнятий на бойових позиціях у ході обстрілів та після бою, а також спогади воїнів – учасників подій. Герої фільму, прикордонники Віталій Тининика (Тиник) та Юрій Красноармєйський (Сепар) завітали до музею. Із журналістами та гостями заходу вони ділилися спогадами про оборону плацдарму й про те, як доводилося виходити з оточення. Також на зустрічі була присутня дружина загиблого капітана Ільгара Багірова, на честь якого блокпост дістав назву «Балу», – Тетяна.

Музейникам та авторам стрічки вдалося в деталях змалювати в уяві присутніх події оточення та складний вихід із котла.

…Лютий 2015 р. Стратегічний відтинок асфальту на перехресті доріг Дебальцеве – Фащівка – Чорнухине – Нікішине. Поряд із бійцями 128-ї гірськопіхотної бригади безперервні атаки противника відбивають четверо мобілізованих прикордонників. За два тижні бетонні блоки та мішки з піском перетворилися на мотлох. Серед згарища бійці й надалі утримують позиції. Не припиняються мінометні обстріли, під прикриттям танків і артилерії перехрестя намагаються штурмувати терористи.

Тут, на блокпосту «Балу», відбувається зіткнення світоглядів, цивілізацій, людських характерів. Люди різних мирних професій мають швидко оволодіти військовим мистецтвом. Зграї круків над «зеленкою» нагадують: на недбалих чекає смерть. Як вижити й не збожеволіти на цьому перехресті – перехресті Балу?

Дебальцеве… Пам’ятаймо про події, пам’ятаймо про людей, які стали на сторожі нашої свободи та життя.