Новини
Марка пам’яті Героїв-Кіборгів

Сьогодні, 22 січня 2020 р., у п’яті роковини закінчення оборони Донецького аеропорту, в експозиційному просторі музейного проекту «Український Схід» Національного музею історії України у Другій світовій війні відбулось урочисте спецпогашення марки й конверта «Вони вистояли. Не витримав бетон», що їх випустила на честь цієї дати Укрпошта.

Автор марки, виконаної з переважанням символічних червоного та чорного кольорів, – відомий художник-дизайнер Андрій Єрмоленко. Роботи цього митця фронтовики не тільки чудово знають, а й дуже часто носять на одностроях. Він розробив чимало нашивок для українських бійців. Носили їх і там – у самісінькому вогняному пеклі – власне під час оборони аеропорту. Зокрема, одна з Єрмоленкових тодішніх робіт – знаменита нашивка «Кіборги» – з диспетчерською вежею. Ясна річ, що марка – аж ніяк не перша робота цього графіка, яка буде і в експозиції музею.

Марку «Вони вистояли. Не витримав бетон» видрукувано накладом 130 тис. примірників. Тож можна не сумніватися, що вона розійдеться численними країнами світу, вкотре нагадуючи багатьом людям про трагічне й героїчне в недавній українській історії, а комусь – не виключено – навіть уперше відкриваючи на нього очі й спонукаючи до розуміння факту, що на землях України все ще триває російська агресія.

Символічно, що урочисте погашення марки, як зазначили представники Укрпошти, відбувалось одночасно у двох точках: Києві та Слов’янську Донецької області – одному з тих міст, п’яту річницю визволення яких від окупації Україна відзначала торік.

Серед учасників сьогоднішньої музейної події були ветерани оборони Донецького аеропорту: заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко, Руслан Боровик, Сергій Кройтор, Іван Лавріненко, а також перший заступник міністра інфраструктури України Дмитро Абрамович, генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський, волонтери, матері «кіборгів».

Пам’ятні примірники марки й конверта з печаткою, яку учасники зустрічі поставили на ньому, символічно склавши свої руки разом, та їхніми автографами, стануть предметами музейної експозиції. Наприкінці дійства очільник Укрпошти вручив генеральному директору музею Іванові Ковальчуку колекцію всіх попередніх марок, випущених національним оператором поштового зв’язку в пам’ять про події війни на Сході, починаючи від 2014 р.