Новини
День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Щороку 22 червня у День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні музей у режимі нон-стоп говорить голосами свідків: у залах звучать аудіоверсії листів 1941-го. Нині дійство ми презентуємо онлайн.

Музейна колекція «Непрочитані листи 1941-го» налічує 1215 епістол, датованих червнем – липнем 1941 р. Вони були вивезені нацистами до Відня під час окупації Кам’янця-Подільського. Довгий час листи лишалися непрочитаними й такими 2010 р. повернулися в Україну. >Детальніше про колекцію тут.

Серед основних завдань роботи музейників із колекцією – вручення листів їхнім адресатам. Нині вже знайдено 670 родин.

Унікальні артефакти мають величезний інформативний, емоційний та гуманітарний потенціал. Одна із граней колекції – колективний голос свідків.

Цьогоріч акція відбувається тут.

10:00 – онлайн-зустріч із науковцем музею Дмитром Гайнетдіновим. Розмова про історичний контекст початку німецько-радянської війни, історію колекції та презентація традиційного музейного проєкту «Говорю з 1941-го».

10:20 – аудіоспектакль «Говорю з 1941-го» – музейні відвідувачі на фото й голоси із 1941-го нагадають, якою ця акція була раніше

10:30 – 20:00 – упродовж дня щопівгодини на музейній сторінці у Фейсбук будуть з’являтися нові аудіоверсії листів із колекції «Непрочитані листи 1941-го».

Черговий випуск музейного подкасту про «Непрочитані листи 1941-го» з 22 червня слухайте на сайті. У ньому більше про роботу з листами та пошук адресатів.

Свої голоси листам надали студенти Інституту екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого.

О 14:00 фахівці музею стануть учасниками міжнародної онлайн-дискусії «Глобальне сприйняття Другої світової війни: Східна Європа». Дискусія в рамках проекту histoTALK – комунікативної платформи істориків, організованої Федеральним агентством громадянської освіти Німеччини. Обговорюватимуться проблемні історичні питання, які досі є актуальними та болісними для українського суспільства – вплив радянсько-німецької війни на сьогодення, складний шлях східноєвропейських суспільств до її критичного осмислення, історичні травми, завдані критично високою концентрацією насильства в повсякденному житті наших предків та багато іншого.

Трансляція відбудеться за цим посиланням.

Робоча мова дискусії – англійська. Долучайтесь!