Новини
Музей онлайн

У зв’язку із заходами щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 музей призупинив прийом відвідувачів та проведення культурно-масових заходів. Проте ми залишаємося на зв’язку аби ви не нудьгували на карантині. Працюємо над музейними цікавинками online.

Для віртуальних відвідувачів ми підготували онлайн-виставки про Другу світову війну.

Виставка «У лавах Об’єднаних Націй» розповідає про українців, які в одностроях Червоної армії, збройних сил США, Канади, Великої Британії, Франції, Польщі, Чехословаччини та інших держав поборювали нацизм у лавах Об’єднаних Націй, воювали на всіх без винятку фронтах і були учасниками всіх головних баталій Другої світової війни.

Про окремі моменти з тогочасного життя військових та цивільних розповідає онлайн-виставка фотографій із колекції музею «Життя проти війни».

А виставка «Родинна пам’ять про війну. Есеї» є результатом восьмирічної музейної роботи. 10 оповідей, 10 есеїв звичайних людей, чия родинна пам’ять відтворює складну та суперечливу історію України.

Музей створив перший в Україні МУЗЕЙНИЙ ПОДКАСТ! Ми цифруємо свої колекції шляхом створення якісного аудіоконтенту, адже це ще один спосіб примножити аудиторію та відв’язати відвідувача від фізичного сприйняття предмета. Цикли аудіопередач в інтернеті можна слухати вдома чи по дорозі на роботу. Мета Музейного Подкасту – вивести слухача за межі пропонованого раніше матеріалу. Проект, підготовлений за участю студентів Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого. Щотижня на сайті музею та в соціальних мережах будуть з’являтися випуски з озвученими письмовими джерелами з наших фондів. Почати ми вирішили з найцікавішого – щоденників війни. Знайомтеся із унікальними історіями, що їх пережили свідки Другої світової війни. З 1 квітня Музейний Подкаст в online доступі. Слідкуйте за оновленнями.

До уваги віртуальних відвідувачів ПРОПОНУЄМО ІСТОРИЧНУ ГРУ «УПІЗНАЙ ПОСТАТЬ». Перевірити свої знання та оцінити себе критично можуть дорослі і діти. Адже у зв’язку із карантином ми тимчасово не можемо презентувати нову екскурсійну програму для абітурієнтів, яку готуємо разом з Музеєм "Становлення української нації". Натомість підготували дві версії інтелектуальної гри. У ній Ви можете перевірити, наскільки добре знаєте відомих діячів нашої історії. Напевно, складаючи ЗНО з історії України, зустрінете їх імена серед запитань.

Упродовж чотирьох десятиліть у музеї сформовано найбільше та найцінніше тематичне фондове зібрання пам’яток воєнної історії України, що налічує близько 400 тис. музейних предметів. Цей унікальний пласт історичних джерел складають артефакти періоду Другої світової війни, а також довоєнної та повоєнної доби. У кожного предмета своя історія, свій шлях надходження до фондозбірні. Із частиною оцифрованої колекції музею та електронними виставками пропонуємо ознайомитися тут.

Запрошуємо на новий пошуковий портал «Музей. Пам’ять. Пошук», створений на базі Документального фонду Національного музею історії України у Другій світовій війні. Це інформація про загиблих та зниклих безвісти бійців Другої світової війни. Містить 258 018 записів і 313 255 документів (по Київській і Житомирській областях). Стане у пригоді тим, хто цікавиться долею та місцями поховання своїх рідних, призваних із території України, й родичам похованих тут солдатів, допоможе рідним тих, кого зарахували зниклими безвісти.

Ми попрацювали над поповненням віртуальної бібліотеки. Пропонуємо ознайомитися із виданнями книжкової серії "З музейного досьє". Це невеликі за об'ємом, але добре проілюстровані історії непересічних українських воїнів, зокрема:


  • ОЛЕКСАНДРА СТЕБЕЛЯ, батарея берегової оборони під командуванням якого в естонській частині Балтики діяла так вправно, що гітлерівці навіть запропонували йому перейти до них на службу – контролювати Ла-Манш, – але офіцер зберіг вірність присязі
  • ГРИГОРІЯ МАЛИНКА, який з осколком, застряглим біля самісінького серця, зажив слави спортсмена, вигравши дев’ять українських чемпіонатів із боротьби
  • ІВАНА ДАЦЕНКА, радянського льотчика-аса, який, можливо, прожив й життя вождя індіанського племені могавків у Канаді
  • КУЗЬМИ ДЕРЕВ'ЯНКА, чий підпис засвідчив Акт капітуляції Японії й поставив крапку у Другій світовій війні

У виданні «1946 – 1947. Голод в Україні. Збірник спогадів» представлені 57 спогадів про голод 1946 – 1947 років із семи областей України (Вінницька, Київська, Одеська, Сумська, Харківська, Черкаська, Чернігівська). Це дослідження учасників музейного конкурсу історичних робіт на тему: «Життя після перемоги: голод в Україні у 1946 – 1947 роках», що проводився в музеї (листопад 2015 р.), та свідчення, зібрані краєзнавцем-меценатом М.М. Гичем.

Для online-читачів вперше відкрито доступ до наукової праці музейників "Україна. Війна. Власна пам'ять: дослідження, документи, свідчення". До видання ввійшли статті істориків, маловідомі документи з фондового зібрання Меморіального комплексу. Наукові студії характеризують особливості бойових дій на теренах України й Європи; ілюструють життя українського соціуму в умовах нацистської окупації; висвітлюють специфіку повоєнного укладу та фокусують увагу на проблемах національно-визвольного руху.

Отож науковцям, краєзнавцям, пошуковцям, а також усім, кого цікавлять різноманітні аспекти історії Другої світової війни буде цікаво.

Продовжуємо розробляти музейне online дозвілля!